Начало » Общност » Ръст на непълнолетните работили нелегално през лятото във Варна

Ръст на непълнолетните работили нелегално през лятото във Варна

Retro_Muzei

Повече нарушения при наемането на непълнолетни отчита Инспекцията по труда във Варна. От юни до август са установени 9 случая, при които деца са работели като сервитьори и бармани без разрешението на Инспекцията.

Нарушенията са констатирани в малки туристически обекти на юг от Варна. Най-много са случаите в курортния комплекс „Шкорпиловци“. Някои от непълнолетните са работели дори и нощем.

Тази година не достигаше работната ръка и много работодатели наеха непълнолетни работници. Ние имаме 150% ръст на наетите спрямо предходната година, обясни Иван Иванов, директор на Инспекцията по труда във Варна, цитиран от БНТ.

Retro_Muzei

През активния туристически сезон трудовите инспектори са извършили общо 469 проверки, установени са 2 253 нарушения, свързани най-вече с неспазване на трудовите договори и с лоши условия на труд.

Свързани с нарушения на междудневна или междуседмична почивка. Там са предприети принудителни административни мерки, потърсена е и наказателна отговорност за по-грубите нарушения от работодателите, каза Иванов.

В момента засилени проверките има в сферата на селското стопанство и строителството.

Budnavarna

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *