Начало » Политика » Агенция „Естат“: Марешки ще бъде изненадата на тези избори

Агенция „Естат“: Марешки ще бъде изненадата на тези избори

Retro_Muzei

Веселин Марешки ще бъде изненадващият играч в тазгодишните президентски избори. Това сочат най-новите проучвания на изборните резултати, публикувано от социологическата агенция „Естат“. Единственият антисистемен участник в тазгодишната надпревара вече дели второ – трето място с подкрепения от БСП ген.Румен Радев.

 

На въпрос „За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?“, малко над 15% от попитаните са посочили съответно Радев и Веселин Марешки Първото място е заето от кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, която има малко над 20%. Останалите участници в надпреварата не преминават 10% от избора на анкетираните.

Retro_Muzei

 

Предприемачът първоначално беше считан за екзотична кандидатура, но тезите му за картел при формираните на цените на горивата се оказаха интересни за българските граждани. Импулс за това даде и обявеното преди дни от КЗК картелно споразумение между 6 вериги, въпреки че специалистите го считат именно за контраудар от страната на управляващите. В действието на КЗК, анализаторите виждат опит на партията на Бойко Борисов да изземе основната теза на Марешки.

 

Наказателният вот ще бъде изцяло в полза на варненеца, сочат отговорите на друг въпрос „За кого бихте гласували ако ще упражните протестен вот?“. Антисистемният играч Марешки е категоричен носител на промяната според избирателите и ще получи над 24% от доверието на избирателите, които ще гласуват символично против управляващите. Тук разликата е убийствена в негова полза, като вторият Румен Радев има едва 14% добро отношение сред анкетираните граждани, пишат от „Естат“. Следващият в подреждането Светльо Витков, който обаче остана извън бюлетината има под 10%.

 

Марешки ще бъде безспорната изненада на тези избори, анализират социолозите. Все още не е ясно доколко висок ще е отрицателният вот, за да се определи колко голямо парче от изборната „баница“ ще отхапе варненският бизнесмен. Задължителното гласуване и все повечето недоволни от властта обаче обещават интересна битка, а този, който овладее негативния вот, ще бъде с реални шансове за окончателна победа, анализират от „Естат“.

 

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?

ЦЕЦКА ЦАЧЕВА 20,9

РУМЕН РАДЕВ 15,5

ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ 15,2

–-

За кой от кандидатите за Президент бихте гласували ако искате да протестирате срещу политическата система и класа?

ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ 24%

РУМЕН РАДЕВ 14,2%

СВЕТОСЛАВ ВИТКОВ 9,6%

––

Одобрявате или не действията на Веселин Марешки срещу високите цени на горивата?

Категорично ДА 63%

По-скоро ДА 22%

––

Одобрявате ли кандидатирането на Веселин Марешки за Президент ?

Категорично ДА 15,8%

ПО-СКОРО ДА 25%

–-

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ СЪЗДАВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНО ОСВОБОДИТЕЛНО ДВИЖЕНИЕ „ЗА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА“?

Категорично 23,4%

ПО-СКОРО ДА 28%

Budnavarna

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *