Начало » Общност » В „Аспарухово“ негодуват: Новият канал разцепи парка на две!

В „Аспарухово“ негодуват: Новият канал разцепи парка на две!

Гневни коментари на жители зад моста се появиха в групата „Аспарухово – през погледа на аспаруховци“ във Фейсбук по повод на изграждането на новите охранителни канали в района, които минават по средата на Аспаруховия парк. Ето как коментират жителите на квартала този факт:

„Тоя дето е проектирал канала поне веднъж разходи ли се в парка? Пълна малоумщина … разцепиха парка на 2 части“

Други обаче са оптимисти:
„Някой от Вас, уважаеми, знае ли със сигурност, че мостчета няма да има или я караме на принципа „лаф да става“?“
Неотдавна от Община Варна съобщиха, че лично кметът Иван Портних инспектира ремонтните дейности, които се извършват по възстановяване на водопроводимостта на охранителните канали в район „Аспарухово“.
Той проверявал на място работата и спазването на графика при реализирането на мащабното строителство, тъй като ремонтните дейности са от важно значение за осигуряване на сигурността на хората от квартала. Средствата са осигурени по фонд „Солидарност“ на ЕС, съфинансиране от Община Варна, с цел ликвидиране на щетите от наводнението през юни 2014 г.

При ремонта на източния канал се предвижда възстановяване водопроводимостта на съоръжението с дължина 1426 м., възстановяване на водоскок на ул . „Св. Св. Кирил и Методий“, мостови съоръжения на бул. „Първи май“, крайбрежна алея, както и осигуряване на подходящо заустване в Черно море в края на канала в Аспаруховия парк. Предвидено е и СМР по възстановяване на подземната инфраструктура в обхвата на канала.

За западния канал се предвижда възстановяване на водопроводимост, с дължина 1280 м., строително-монтажни работи по съоръженията на трасето на канала, включващи възстановяване на мост на ул. „Орел“, моста на крайбрежната алея, както и осигуряване на подходящо заустване в канала в долния му край, между морето и Варненското езеро. Ще бъде реализиран и втори етап на проекта – за поставяне на закрити профили там, където няма изградени, оформяне на зелени зони, изграждане на наносозадържители и др.

 
<
Budnavarna