Начало » Общност » Ето какво се случва с осъдения за $6 млн. хакер Цар от Варна!

Ето какво се случва с осъдения за $6 млн. хакер Цар от Варна!

Задокеанската съдебна одисея на българина Ваньо Минков, който беше разследван за участие в мащабна схема за източване на смeтките на американски данъкоплатци, приключи. Разпознатият от агентите на „Сикрет сървиз“ като хакера Цар варненец, осъден за източването на $6 млн, си е вече у дома, но буквално психически опустошен след престоя си в затвора в Ню Джърси.

Сагата на Ваньо Минков с американското правосъдие започва, когато агенти под прикритие отвъд океана попадат в интернет на лице с псевдоним Цар, което продавало голямо количество открадната информация на кредитни и дебитни карти. Цар комуникирал с потенциалните си купувачи, използвайки няколко ICQ акаунта. Първоначално следователите не успели да установят с точност кой се крие зад прякор, но впоследствие засекли няколко IP адреса, които са били използвани за достъп до неговите ICQ акаунти. През май 2013 година Минков бе задържан във Варна, българските съдебни власти допуснаха екстрадицията му и той бе отведен в САЩ на 27 септември същата година. Минков бе обвинен в източването на над $6 млн. данъци на американски и чуждестранни граждани, работили в САЩ. След 2-годишно чакане на присъда и сериозен психологически натиск, варненецът се призна за виновен, сключи споразумение, и съдия във федералния съд на Ню Джърси го осъди.

Според доверени източници на Блиц наказанието е било 3 години затвор – колкото американските власти да оправдаят задържането му. „Принудили са го да се признае за виновен по най-лекото обвинение, а в замяна са се съгласили да го освободят и да го депортират“, довериха пред наш репортер отлично запознати източници.

През юли месец тази година „ШОУ“ описа съдебната сага и това, че заради стреса около делото и ареста на Ваньо, майка му получила инсулт. До последно семейството му се надявало, че е станала грешка. Аргументираха се с това, че роднината им никога не е стъпвал в Съединените щати. Дебатите виновен или невинен приключиха бързо, след като Минков се призна за виновен за участие в мащабна схема за източване на tax refund – сумата, която американските власти връщат всяка година на данъкоплатците. Данъчните в САЩ установили, че са източени повече от 6 млн. долара. Според първоначалните данни на ФБР нашенецът бе обвинен, че е нанесъл щети за близо 56 милиона долара и се е облагодетелствал незаконно от кражбата на лични данни на физически лица от кредитни и дебитни карти.

В момента Ваньо Минков се намира в дома си във Варна, но е със силно разклатена психика от преживяното в затвора в САЩ, научи БЛИЦ от доверени източници. Още докато беше в пандиза в Ню Джърси Ваньо споделял пред най-близките си, че всеки го изоставил след като го задържали.

 
<
Budnavarna