Начало » Общност » Въшки налазиха варненчетата, родители декларират, че ги чистят съвестно

Въшки налазиха варненчетата, родители декларират, че ги чистят съвестно

„Уважаеми родители, във връзка със зачестилите случаи на опаразитяване с главова въшка, Ви информираме, че задължение на всеки родител е да проверява редовно косата на детето си за паразити“.

Това се посочва в декларация, спусната до родителите от Община Варна във варненските детски градини, видя репортер на Varna24.bg.

„В случай, че се открие такава /въшка/, в интерес на детето е необходимо то да се спре от детска градина до отстраняване на проблема. Косата се обработва с подходящ за целта препарат и механично се отстраняват наличните гниди.
Приемането отново в детската градина става след представянето в здравния кабинет на медицинска бележка от личния лекар на детето, че същото е неопаразитено и може да посещава детската градина“, се посочва още в декларацията.
„Не може да се говори за бум на въшки във Варна. В РЗИ Варна до момента няма постъпила нито една жалба от родители. По-често сигналите постъпват в Община Варна, но и от там нямаме информация да има някаква „епидемия“.
„Напълно нормално е в началото на учебната година да има повече случаи на появата на въшки, но това е обичайно явление след лятната ваканция, когато не може да се проследи колко подобни случаи има“.
Това коментира за Varna24.bg д-р Дочка Михайлова, началник на РЗИ Варна.
Д-р Михайлова уточни, че по разпореждане на Община Варна е засилен филтъра в детските градини, а медицинския персонал извършва текущи проверки.
„Въшливостта е въпрос на хигиена. Дадени са указания към родителите как да третират децата в случай на поява на въшки. От Община Варна са спуснати декларации към всички учебни и детски заведения, в които родителите се задължават съвестно да следят за появата на гниди и въшки и да вземат навременни и сериозни мерки“, коментира още д-р Михайлова. Според нея обаче място за паника няма.
 
<
Budnavarna