Начало » Общност » Варненци се вдигат на протест тази вечер

Варненци се вдигат на протест тази вечер

Днес варненци отново се събират на протест под надслов „Спрете измамата със сирийските бежанци”. Протестът ще се проведе от 18.30 часа на пл.Независимост.
Час преди протеста, от 17.30ч.. ще се провежда информаяционна кампания, в която всеки ще може да се поинтересува и запознае с Дъблинското споразумение, Закона за убежището и бежанците и с новини на българската граница.

По това време ще гражданите ще могат да участват в подписка за недопускане на бежански центрова на територията на Община Варна, което силно ще наруши облика на града и условията за туризъм.
Варненци протестират, за това, че под предлог че приемаме бягащи хора от войната в Сирия, през българската граница се допуска да нахлуват безконтролно хиляди мъже от афганистански произход.
Те не само не се третират като нарушители, а се вкарват в процедура по превръщането им в български граждани.
Много е възможно сред тези мъже да има наркотрафиканти и бойци от ИДИЛ.
Варненци имат информация, че българо-турската граница се охранява много слабо – на 2 км.има по един граничен полицай. Това позволява на групи хора без паспорти да проникват в държавата, а щом стигнат до центровете за настаняване, те биват вкарвани в процедура по получаване на убежище в България- статут на бежанец.
Статутът на бежанец им дава почти всички права на български граждани, а скоро след това, те могат безпрепятствено да получат българско гражданство.
Варненци желаят да се охраняват границите с военна сила и ако е необходимо да се потърси помощ от съседни държави.
Също така настояваме правителството да организира доброволни отряди, които да отидат на границата и да помагат на граничните полицаи, съобщиха организаторите на протеста.
Настояваме да не се дава статут на бежанци на хора, които не отговарят на изискванията на Закона за убежището и бежанците.
Настояваме да се присъединим към тези държави от ЕС, които се противопоставят на безконтролното приемане на бежанци.

 
<
Budnavarna