Начало » Политика » Трайчо Трайков: Конкурентите ми бягат от дебат. Има защо

Трайчо Трайков: Конкурентите ми бягат от дебат. Има защо

Системни “бонусни кражби” са причина за пенсиите по 200 лева, категоричен е кандидатът за президент, издигнат от Реформаторския блок

“Бонусни кражби” – постоянни и еднократни, са причината за бедността в България. Това заяви във Варна кандидатът за президент, издигнат от Реформаторския блок Трайчо Трайков. „Хората получават 200 лева пенсии, което е недопустимо за европейска страна през 21 век, но това е така заради постоянните и еднократните бонусни кражби – по 1 млрд. лв. за картел на горивата годишно, 20-30 % от обществените поръчки е данък „ДПС”, 4 млрд. лв. за КТБ, 3 млрд. лв. за газовия договор на Овчаров, 3 млрд. лв. за „Белене”. Като се тегли чертата, се разбира защо всеки българин е с десетки хиляди лева по-беден отколкото можеше да бъдем. Това се вижда най-добре в сравнение със страните от нашата черга. Румъния се доближава до средното европейско ниво два пъти по-бързо от нас, а Словакия, Литва, Латвия и Естония – три пъти по-бързо. Това са реалните обективни измерители колко добре фунционира държавата”, каза той пред симпатизанти.

 

Като най-важна в предизборната кампания, а и в дневния ред на България, Трайчо Трайков определи темата за съдебната система, за върховенството на закона и готовността на България най-накрая да направи решителната крачка в установяването на истинска демокрация. „Настроението на хората навсякъде е едно и също и те виждат липсата на справедливост. Когато започнем разговор, те винаги откриват причинно-следствени връзки, които водят към това, че основният проблем е системата за върховенство на закона и правов ред. ЕК вижда по същия начин нещата. Едва ли някой от ГЕРБ или от БСП може да обвини г-н Юнкер, че участва в кампанията на наша страна, но на практика той потвърждава това, за което бием тревога още от провалянето на съдебната реформа”, обясни Трайков.

Кандидатите за президент, издигнати от двете най-големи партии – Цецка Цачева и Румен Радев, очевидно не са убедени в качествата си и не участват в дебати. И с право, ако се съди как публичните им изяви понижават прогнозните им резултати. Така кандидатът на реформаторите коментира конкурентите си. Той изрази надежда Сметната палата да свърши добре работата си и да проучи съмненията за големите несъответствия между отчетените и реално направени разходи в кампанията на кандидата на БСП Румен Радев.

Трайчо Трайков изрази учудване и от факта, че Патриотичният фронт изпраща едва 5-ма наблюдатели в Турция за изборите, въпреки че “те най-много крещят” за опасността Ердоган да организира вота на сънародниците ни там и въпреки че по закон имат право на 15 наблюдатели.

Трайков изрази задоволство от откриването на нефт в блока „Хан Аспарух”. Ако и следващите анализи потвърдят залежите, ще можем да се поздравим с пробив в енергийната независимост на страната, допълни той и припомни, че именно неговитя екип като министър на икономиката и енергетиката е започнал процедурата по проучване на българския шелф.

Кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков подкрепя намерението за ревизия на всички приватизационни сделки, но е песимист, че то ще бъде осъществено. „Досега сме чували милион пъти за ревизии, но никога нищо не е излизало. Приветствам такова намерение, защото има редица процеси и процедури, нуждаещи се от изясняване, тъй като при тях има очевидни нарушения на националния интерес”, коментира във Варна Трайков обявената от премиера Бойко Борисов ревизия, която трябва да стартира след изборите.

Източник: Варнаутре

 
<
Budnavarna