Начало » Общност » Варненска лекарка: Трябва да има потребителска такса и за децата!

Варненска лекарка: Трябва да има потребителска такса и за децата!

„Трябва да се въведе потребителска такса за преглед на дете“, заяви за тв „Черно море“ д-р Каролина Златева, педиатър и член на Управителния съвет на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Варна.

„Много са натоварени детските кабинети. Особено от инфекции на горните дихателни пътища, за които мерки могат да вземат родителите. Т.е. излишните прегледи ще бъдат намалени с такса, а сега имаме извънредно натоварване, особено когато се заговори за грип, епидемии. С лека хрема и настинка родителите лесно могат да се справят, както беше и навремето. Нещо не вярват на себе си напоследък“, добави педиатърът.

„При нас за преглед не получаваме нищо. Иначе имаме по 1,30 лв. на месец за дете. Независимо колко пъти е идвало в кабинета, спасено ли е от евентуална хоспитализация. Таксата ще регулира натовареността на педиатрите. Те са и по-рядко срещащи се специалисти, а зимата и лятото сме най-натоварени“, уточни д-р Златева.

„По принцип таксата е 2,90 лв. След това имаме списък с освободени категории по здравна каса. А освобождаването от такса е за сметка на общо практикуващите лекари. Отдавна искаме обаче, което учреждение освобождава от такса, то да я поеме. А таксата е регулатор. И при терапевтите има възрастни хора с ТЕЛК, а при педиатрите – деца. Нека държавата да си плаща таксите на тези пациенти. Здравните осигуровки на деца, пенсионери и на държавна администрация са ниски. Държавата е най-големият нарушител на здравните осигуровки. Не е коректно спрямо работещите, които си плащат пълния размер на таксата, а не минималния“, категорична е тя.

„Този въпрос се повдига отново във връзка с предстоящото подписване на нов рамков договор. Години наред не е имало разбиране, нищо не се е променило. Песимист съм, че и сега ще се случи“, убеден е лекарят.

Според нея заболеваемостта на децата нараства заради липсата на спорт, закаляване, на слабата профилактика.

„Нашето здравеопазване е насочено към лечение, а не към профилактика. За съжаление и по здравна каса профилактичните прегледи дават твърде малко. Нека да се отделят повече пари от бюджета на НЗОК. Като цяло родителите са добре информирани, но има залитане по „Фейсбук“ и самообучение през интернет. За сериозни теми е добре да се обръщат към лекар. Имат право да си изберат към кой, ако не са доволни – нека да го сменят“, завърши тя.

 
<
Budnavarna