Начало » Общност » Срути се подпорна стена по алея в Морската градина

Срути се подпорна стена по алея в Морската градина

Подпорната стена по алеята, която свързва Морската градина от входа и под Казиното с Крайбрежната алея е срутена, видя репортер на Varna24.bg.
Камъни и пръст са затрупали част от пътя, като мястото е оградено символично със сигнална лента.
Подпорните стени на много места по алеята са уязвимо място за ерозията и свлачищните процеси.

В началото на годината по данни на МРРБ стана известно, че 50 свлачища на територията на областта са активни и периодично активни.

22 от свлачищата се намират в Община Варна, 14 – в Община Аксаково, 10 – в Община Бяла, 3 – в Община Долни Чифлик и 1 в Община Дългопол.

На активните свлачища се извършва периодичен мониторинг, дават се конкретни предписания на общините. За най-рисковите от тях са възложени инженерно-геоложки проучвания, извършени са режимни изследвания и измервания на контролно-измервателна система, изградена е или предстои да бъде изградена контролно-измервателна система с оглед точно определяне динамиката на процесите, тяхната дълбочина и площ.

В Морската градина във Варна към края на миналата година са регистрирани 5 свлачища. Свлачището по крайбрежния склон над буна 103 в Приморски парк е обследвано от „Геозащита“ ЕООД – Варна.

Препоръчано е да се потърсят финансови средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Не е ясно дали скоро държавата в лицето на областна администрация ще вземе мерки за укрепването на локалния участък по алеята и дали с влошаването на времето рискът от пълно срутване на подпорната стена не се увеличава.

 
<
Budnavarna