Начало » Общност » Американски военен кораб напусна предсрочно Черно море

Американски военен кораб напусна предсрочно Черно море

Американският боен кораб „Карни“, оборудван със системата „Иджис“ (Aegis), премина през Босфора в южна посока. Той остана в Черно море шест денонощия.

Ескадреният миноносец „Карни“ (USS Carney DDG-64) пресече в неделя пролива Босфор от страната на Черно море, съобщи турският новинарски портал Bosphorus naval news, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

„Карни“ е въоръжен с управляеми ракети и заедно със сродните кораби „Росс“, „Портър и „Доналд Кук“, а също с наземните обекти за противоракетна отбрана (ПРО) в Румъния и Полша, е част от европейския сегмент на американската противоракетна отбрана. Според официалните съобщения корабът бе на протоколно посещение в румънското пристанище Констанца. „Карни” е част от Шести американски флот в Средиземно море и 14-ти кораб от класа „Арли Бърк“ (Arleigh Burke). Дължината му е 154 метра, водоизместването му е 9 хиляди тона. Ракетите му са „Томахоук” (Tomahawk) и „Харпун” (Harpoon). Той може да носи два щурмови хеликоптера „Сикорски” (Sikorsky MH-60R).

Конвенцията от Монтрьо през 1936 година ограничава до 21 дни пребиваването на военните кораби на държави, които не са черноморски, в Черно море. Постоянната база на „Карни“ е испанското пристанище Рота.

Източник: Дарик

 
<
Budnavarna