Начало » Общност » Варна – голямата изборна „бензиностанция“

Варна – голямата изборна „бензиностанция“

Днес във Варна е скучно – ден като ден, само по-топло от обичайното през ноември. За това и в трите ромски гета – Максуда, в западния кв. „Владиславово“ и това в „Аспарухово“, избори сякаш няма. Жените са изпрали дълго и шарено пране, мъжете бъркат цимент и пясък за нещо си, децата се щурат и пищят…

Преди пет години нещата изглеждаха различно – „организацията на урните“, както тогава беше се изразил почетният председател на ДПС Ахмед Доган, течеше „на живо“ – „брокерите“ пушеха нервно и гледаха лошо още на входовете на гетата, други – на „главната“, ловяха погледа на всеки непознат и едва забележимо въртяха пръсти с въпроса: „Ко праим?“ Пред секциите за гласуване се виеха дълги опашки, но имаше ред – всеки пуснал бюлетината си, минаваше през специално оборудван „дарителски пункт“, а от там излизаше с няколко „стандартизирани“ пакета – хлебчета, скара, безалкохолни напитки в кутийки и няколко пакета цигари без бандерол…

Тази година пейзажът е изчистен. Работата явно е свършена предварително, при това като за шестица!

Според жители на гетото Максуда аванс от 10 лв. е бил раздаден седмица преди деня на изборите. Другите 10 – после. В репортаж на БНТ от деня за размисъл възрастен мъж от махалата обясняваше: „Който не гласува – глоба 50 лв. имало“. С тази лъжа осребрено се оказа и въведеното за първи път тази година задължително гласуване.

Но това са банални истории. Както и тази с разрушените през август (както винаги) нова серия цигански къщи в гетото. Тази година в предизборни бездомници бяха превърнати само 15 души. Но така администрацията на район „Младост“ в града, на чиято територия с намира Максуда, все пак „напомни“ на жителите й, че наближава гласуване. Същото и по същия начин, само че далеч по-мащабно като размах, се случи и през август миналата година – два месеца преди изборите за кмет и общински съветници във Варна.

Подозрително тихо бе днес и пред местните централи на БСП и ГЕРБ във Варна. До късния следобед оттам не бяха подали нито един сигнал за сериозно нарушение. Високата активност на гласуващите обаче, която към 12.30 ч. във Варненска област беше около 23.6% за президент и 21.24% в референдума, създаде проблем. Неочаквано, още в обедните часове Районната избирателна комисия беше залята от сигнали на граждани, които се оплакваха, че чакането през изборните секции отнема близо час.

Далеч по-бързо вървеше работата на бензиностанциите от веригата, собственост на бизнесмена Веселин Марешки. Този път той е сред участниците в кандидатпрезидентската надпревара.

Колоните от автомобили от сутринта задръстват и седемте подхода към колонките за зареждане. Въпреки това организацията е перфектна за разлика от тази в изборните секции във Варна.

„Вземи за малко и моята колонка, да изпуша една цигара“, моли се на колегата си един от служителите. „Не става, бе човек! Ти пушиш толкова бавно, а гледай какво става“ – отговаря му другият и сочи към опашката от автомобили.

Допълнителна отстъпка днес няма! Няма го нито вестник „Освобождение“, нито малката брошура със същото име, нито календарчетата, които всеки заредил получаваше на касите преди дни. В центъра на Варна обаче, върху една от сградите – собственост на Марешки, от 2011г. до днес стои огромен принт. На него бизнесменът – редовен участник в местните избори в града, е в цял ръст, за да не го забравят – нито в деня за размисъл, нито в деня на изборите. Нищо, че агитацията тогава не е разрешена.

Сайтовете на регионалните медии във Варна не публикуват информация за процентите от гласовете, които отделните кандидати за пети президент на републиката са събрали в града. Тази информация, както обикновено, ще стане явна когато всичко приключи. Но Варна има отколешни традиции в изненадите с екзотичен вот.

От тук започна политическата кариера на друг от сегашните кандидат – президенти – Жорж Ганчев. Градът даде солидно рамо и на Симеон Сакскобургготски в пътя му към министърпредседателския кабинет. Беше шампион и в подкрепата за Волен Сидеров на последните парламентарни избори.

Така че скуката днес може да се окаже измамна. След окончателното затваряне на изборните секции като нищо ще се окаже, че интригата, която ще реши изхода от балотажа следващата седмица, ще започне пак от тук.

Източник: Дарик

 
<
Budnavarna