Начало » Политика » Марешки окончателно води във Варна, втори е в Добрич

Марешки окончателно води във Варна, втори е в Добрич

За първи път след 1990 г. София се оцвети в червено. Румен Радев, който е подкрепен от БСП и води на първия тур с почти 4% в страната, спечели столицата и големите градове. Радев е взел 25,8% от гласувалите софиянци. Втори и трети в София с малка разлика са кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева с 19,5% и на РБ Трайчо Трайков с 17,1%.

Висок резултат в столицата получава и кандидатът на „Обединени патриоти“ Красимир Каракачанов – 13,5%. Цецка Цачева от ГЕРБ, която тръгва с втори резултат за балотажа, печели само в четири области – Благоевград, Бургас, Шумен и Силистра Бургас е най-добре бързо развиващият се град при управлението на ГЕРБ, кметът е едно от най-успешните лица в партията на Бойко Борисов.
„Бургас доказа, че първа политическа сила тук е ГЕРБ. Нашите избиратели припознаха политиката, която прокарваме, избраха стабилното развитие на общината, за което сме им много благодарни“, заяви в първия си коментар след изборите в неделя областният лидер Димитър Бойчев.
Категорично сме доволни на фона на националните резултати, предстои анализ, мисля, че имаме голям потенциал за предстоящия втори тур“, допълни той. При близо 100 процента обработени бюлетини кандидатите на ГЕРБ Цачева – Манушев имат 23,74 процента от гласовете, а Румен Радев – Йотова 21,79%.
ГЕРБ е първа политическа сила в 8 общини на областта: Бургас, Приморско, Царево, Поморие, Айтос, Созопол, Малко Търново, Средец. В Благоевград кметът също е от ГЕРБ и също е отличник, защото градът е първи по саниране на сгради.
Според специалисти по избори причината за спечелването на вота в Силистра и Шумен се дължала на подкрепата на ДОСТ на Лютви Местан, който заяви подкрепа за Цачева. В Габрово разликата между двамата участници в балотажа е по-малко от процент в полза на Румен Радев. Местните гербери дори очакват резултатът да се обърне в тяхна полза.
Там управлява Таня Христова от ГЕРБ, която изпълни няколко големи европейски проекта – водния цикъл на града, модерно депо за отпадъци, обновяване на детски градини, училища и ремонт в централната част на града.
В Ловеч, където е родното село на Цецка Цачева Драгана, генералът я изпреварва със 7%. В Драгана обаче Цачева печели – 65 души са гласували за нея, а 35 за генерала. С 10% е преднината на генерала в Плевен, където е избирателният район на Цачева. С над 10% тя губи и във Видин, Монтана, Враца, Велико Търново и София-област.
С 3% ГЕРБ губи и другата крепост на десните – Пловдив. Бизнесменът Веселин Марешки, който е четвърти с 11%, печели във Варна и е втори в Добрич. В родната Варна той е взел 26,4%, като е изпреварил Цачева (19,7%) и Радев (18,9%). Съвсем очаквано бившият премиер Пламен Орешарски, който с подкрепата на ДПС взе само 6,5% на първи тур, води в областите, които ДПС печели традиционно – Кърджали, Търговище и Разград.
В Кърджали за Орешарски са гласували 27 526 избиратели, или 48,16 процента. 11 977 души са гласували за Цецка Цачева, което е 20,95 на сто. За ген. Румен Радев глас са дали 10,45 на сто, или 5971 души. Каракачанов е получил подкрепата на 5,53 процента, или 3160 избирателя. 2151 души, или 3,76 процента, не са подкрепили никого.
Кандидатът на „Обединени патриоти“ Красимир Каракачанов, който е с трети резултат – 15%, не е спечелил нито един областен град. Най-високият му резултат е в родния му град Русе. Там лидерът на ВМРО събира 21% и е изпреварен само от Румен Радев.
 
<
Budnavarna