Начало » Общност » Ще признаят ли риболова за трудов стаж?

Ще признаят ли риболова за трудов стаж?

Европейският парламент гласува риболовните излети да се признават за трудов стаж. Всеки въдичар ще можел да заяви до 40 излета годишно, които ще му се броят за работни дни. Потърсен за коментар, българският евродепутат Емил Радев обясни в предаването „Утро в нашия град“ на телевизия „Черно море“, че това не е така. „На последната парламентарна сесия в Страсбург Европейският парламент прие резолюция във връзка със стандартизирането на контрола на риболова в Европа.

Там се подчертава, че е важно да се гарантира ефективен контрол на риболовните действия и устойчива експлоатация на живите морските ресурси и да се запази равнопоставеността между флотите в ЕС. Призовават се страните членки да гарантират равни условия и прилагане на регламента за контрол. Регламент 1224 от 2009г. на Съвета не се прилага еднакво. Лисва доверие, прозрачност между страните-членки. Трябва да се въведе единна система на обучение на рибарите, за да се гарантира еднородността на единния пазар.

Налага се да се въведе единна информационна система и да се засилят правомощията на Европейската агенция за контрол на рибарството. Като част от тази резолюция се подкрепя и включването на въздействието на спортния риболов. Но това са пожелателни норми. Така, че нямаме нов нормативен акт.  Самите държави членки обаче си имат право на собствени норми. Не е нужен единен европейски акт“ – допълва евродепутатът. В този случай е рано рибарите да бързат да се радват. Засега риболовът си остава просто хоби.

Източник: Черно море

 
<
Budnavarna