Начало » Общност » Варна почете 104 години от първата българска морска победа

Варна почете 104 години от първата българска морска победа

104 г. от успешната торпедна атака на миноносеца „Дръзки“ срещу турския крайцер „Хамидие“ бяха почетени днес във Варна с тържество, организирано от Военноморските сили. Венци и цветя пред кораба-музей положиха кметът на Варна Иван Портних, представители на Областната управа, районните администрации, свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия.
На 8.11.1912 г. по време на Балканската война българският военен флот извоюва първата си победа, отбранявайки град Варна и района от нападенията на турските кораби. Торпедоносецът „Дръзки” под командването на мичман I ранг Георги Купов, поразява с торпедото си 40 пъти по-големия брониран крайцер „Хамидие” и го отстранява от бойните действия до края на войната.
„Не е случаен факта, че днес първата многоцелева фрегати в състава на ВМС , която купихме от Кралство Белгия, носи същото име – „Дръзки“. Тя участва в множество операции  – под егидата на НАТО, на ООН, и е доказателство за приемствеността в българските военноморски сили. Те са били, са и ще бъдат защитници на Република България“, заяви комодор Никола Каранов, зам.-командир на ВМС. Поздравления отправи и д-р Марияна Кръстева, директор на Военноморския музей. „Варна може да се гордее със славната история на военноморския си флот“, каза тя.

 
<
Budnavarna