Начало » Общност » Откриха паметна плоча на големия маринист Георги Велчев

Откриха паметна плоча на големия маринист Георги Велчев

Паметна плоча по повод 125 г. от рождението на големия художник – маринист Георги Велчев бе открита днес от кмета на Варна Иван Портних и Пламена Димитрова – Рачева – директор на Градската художествена галерия „Борис Велчев“. Барелефът, дело на скулптора проф. Пламен Братанов, е поставен на фасадата на къщата-музей на Георги Велчев – на ул. „Радко Димитриев“ №8.  Плочата е част от инициативата на Община Варна за възраждане на паметта за именитите варненци. Тържеството бе водено от Николай Савов – експерт в дирекция „Култура и духовно развитие“, а сред гости бе Коста Базитов, зам.-кмет на общината.
По повод годишнината на твореца на 11 ноември от 18 ч. в Градската художествена галерия ще бъде открита ретроспективна изложба с непоказвани досега творби на художника.
Георги Велчев /1981 – 1955/ – е новатор в българското изкуство от  20 – те години на ХХ век и един от най-големите майстори на морския пейзаж в класическата ни живопис. Музеят съществува от 1961 г., когато родната му къща е дарена на Варна от брат му Владимир Велчев и сестра му Павлина Велчева. Той разполага с пет изложбени салона с обща площ 100 кв.м. и фонд от 239 творби. През 2008 г. музеят става филиал на Художествената галерия „Борис Георгиев“.  В момента се подготвя проект за развитие на ателиетата в двора на къщата.

 
<
Budnavarna