Начало » Общност » Появи се майката на подхвърленото във Варна бебе

Появи се майката на подхвърленото във Варна бебе

Появи се майката на подхвърленото във Варна бебе, пише в. „Черно море“ като се позовава на Анна Конукова, шеф на Отдела за закрила на детето към дирекция „Социално подпомагане“. Жената е с лека умствена изостаналост. Пред полицията тя дала противоречиви обяснения, че оставила за малко детето си, после се е заблудила в града и забравила за него.

Почти сме сигурни, че тя е биологичната майка, но за всеки случай от детето са взети проби за ДНК анализ, като резултатите се очакват до дни, каза още Конукова. На този етап жената не е изявила желание да си отглежда бебето.

Детето не може да бъде настанено в приемно семейство, тъй като все още няма акт за раждане и ЕГН. След проведените проучвания се е оказало, че е родено в Германия, без да е регистрирано в тамошните регистри. По тази причина от българска страна трябва да се предприемат постъпки за издаване на акт за раждане и ЕГН. Без тях то не може да бъде легализирано като гражданин и да се възползва от придобивките на социалната и здравната ни система, каза още Конукова.

Бебето бе намерено подхвърлено на 24 юни на площадката на IV етаж във вход Г в блок 29 на бул. „Владислав Варненчик“. То бе откарано веднага за преглед с линейка на „Бърза помощ“ и още същия ден предадено на социалните служби. След това  бе настанено в Дома за медикосоциални грижи във „Виница“.

Засега го наричат Енчо, тъй като бе намерено на Еньов ден, и по силата на календара е преценено, че би следвало да се кръсти Йоан. Това е само временно, докато детето получи ЕГН и официално име.

 
<
Budnavarna