Начало » Политика » Лиляна Павлова: Разбрахме знака от Варна – продължаваме борбата с монополите

Лиляна Павлова: Разбрахме знака от Варна – продължаваме борбата с монополите

Варна ни каза, че иска повече видими усилия в борбата с монополите и в защитата на интересите на хората, сподели министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова

Г-жо Павлова, Варна e град, който дава сигнали. Как разчитате резултатите след първия тур?


– Сигналът беше еднозначен. Ние и като правителство, и като хора надявам се правилно анализирахме резултатите от първия тур. Не сме безгрешни и това ясно ни бе показано. Какво ни показа резултатът във Варна. От една страна с високата си подкрепа за Веселин Марешки, Варна ни каза, че иска повече видими усилия в борбата с монополите и в защитата на интересите на хората. Ние като правителство вече сме предприели мерки в тази посока, които се ангажираме да ускорим, за да отговорим на тази осъзната потребност.
От друга страна, разчитаме и сигналите на подкрепа, които получихме от варненци в неделя. ГЕРБ остава първа политическа сила в града. Морската ни столица изоставаше сериозно от развитието на други градове, особено по отношение на усвояването на европейски средства. Правителството насочи много енергия и ресурс това изоставане да бъде преодоляно. Видимо за всички е, че Варна променя облика си, развива се, търсят се активно и се намират начини за финансиране на ключови инициативи. С волята на кабинета и успешното ръководство на кмета ни – г-н Иван Портних, градът определено става по-добро място за живот, бизнес и почивка, за културен и социален живот. И тези усилия, при стабилна политическа и икономическа среда, ще дават още по-добри резултати, които варненци ще усетят.
 
-Варна бе рестартирана преди 3 г. и тръгна успешно напред. Кметът обяви готовност за работа по нови мащабни проекти, подкрепени от правителството – нова сграда за библиотеката, нова сграда за математическата гимназия, изграждане на рибарско пристанище, на „Музейко“, на експоцентър. Инвестиционната програма за следващата година е с гарантирани 86 млн. лв. по оперативна програма „Региони в растеж“. Трябва ли да търсим връзка между успешната реализация на тази амбициозна програма и резултатите от президентския вот в неделя?

– Стабилността на управлението на всички нива, законосъобразното усвояване на средствата от европейските фондове, имиджът на страната ни като предвидим европейски партньор и добро място за инвестиции – всичко това неминуемо влияе върху реализацията на изброените от вас проекти, които се надявам в близко време да се случат. Поставянето на стабилността на България под условие е съществен риск, който трябва да се отчита от всички гласуващи. За първи път от 10 г. насам икономиката на страната бележи ръст. Вчера Европейската комисия ревизира прогнозата си за ръст на икономиката до 3.1% от 2% в пролетната им прогноза. Това е външна оценка, не на ГЕРБ. Имаме предсказуема данъчна политика, въпреки натиска на опозицията да въведем по-високи данъци чрез прогресивна данъчна скала. Предизвикателство беше в първите дни на управление на кабинета Борисов 2 да размразим европейските фондове, които бяха спрени, да доведем докрай успешно предишната програма и успоредно с това да стартираме новата оперативна програма „Региони в растеж“. Към днешна дата е отворена на 76%. А именно тази програма е насочена към общините. Целта ни като правителство е средствата по нея да стигнат до общините, да се реализират нови проекти и надградят тези, които бяха успешно завършени в предишния програмен период. Волята ни е да не върнем и цент на Европа. Варна вече има добър екип за управление на проектите и с помощта на правителството съм сигурна, че ще ги доведем до успешен финал.

Обещахме със средства от бюджета поетапно да работим по изграждането и на магистрала „Хемус“. Към днешна дата можем да кажем, че два участъка от двата края на съществуващата вече се търгуват. Първият е от 10 км – от Ябланица до Боаза, и 17 км – от Белокопитово до Търговище.
– Пред какъв избор са изправени хората и защо е важно да гласуват разумно?

– Изборът за мен може да се определи накратко така: вътрешна стабилност и авторитет на международната сцена в съчетание с политическа и икономическа стабилност. Магически формули няма, въпреки че някой постоянно се опитва да ги предлага на хората. Има упорита ежедневна работа в правилната посока.
Вярвам, че разумното гласуване в неделя е за кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. Г-жа Цачева е най-подготвеният кандидат, доказал се като изключителен професионалист в два парламента. В нито един момент от кампанията си тя не си позволи да манипулира и обещава неща от компетенцията на изпълнителната или законодателната власт.
Варна има шанса да излъчи и свой представител в президентството – вицеадмирал Пламен Манушев. Човек с безспорен авторитет и качества, които бяха признати от представителите на останалите политически сили.
В крайна сметка народът е този, който избира по-добрата алтернатива.
Източник: Варна24
 
<
Budnavarna