Начало » Общност » 16 годишна варненка – със сребро от Румънския шампионат по дрифт

16 годишна варненка – със сребро от Румънския шампионат по дрифт

Второ място в годишното класиране на Румънския шампионат по дрифт спечели 16 годишната варненка Кристалина Стефанова. Една млада и красива варненка даде сериозна заявка за бляскава кариера в дрифта още в първата година като състезател. В предаването „Утро в нашия град“ на телевизия „Черно море“ младата състезателка споделя: „Бях с предубеждения, че първата ми година ще са само тренировки и подготовка за истинския бой. Не очаквах, че ще постигна успехи. От малка помня все коли, гуми, исках да започна да се състезавам обаче от едно пътуване до състезание в Полша. След като видях високото им ниво, си казах: започвам. Бях на 13 години и започнах с леки тренировки и неподготвена кола. Чувствам се много щастлива в колата. Аз съм фен на японските автомобили харесвам си колата, а синьото е моят любим цвят. Това е моето синьо тигърче. Хората там опитват, това им е първият легален шампионат. Имаше различни трасета. Пистите бяха технични или скоростни. На първото си състезание забих колата в стената. Бяха 5 състезания – допълва Кристалина.

„Това е нашата първа голяма гордост. Тя прави това, което прави баща и – споделя Ваня Стефанова – нейна майка и мениджър на отбора. Дрифтът е в кръвта и. Много съм горда с нея. Баща и, Красимир Стефанов е 3-кратен шампион на България в този спорт. Спрямо българските закони, едно дете на 16 години е незаконно да кара. Затова започнахме състезанията в чужбина. Надяваме се през 2017 година да имаме шампионат и у нас.

Вече 3 години подред организираме надпреварата Need For Drift Master. Провежда се на картинг пистата във Варна. Тази година имаше състезатели и от Румъния и Турция. Започва с официален парад. Имаме много публика. За мен Варна е градът с най-развит моторен спорт и силна публика. Имаме талантливи пилоти, но общ проблем е, че нямат средства. Надявам се 2017 да бъде една успешна година за дрифта. Ако нашите пилоти имат добра база за тренировки и състезания, те биха постигнали завидни резултати. В сравнение с румънските пилоти, мога да кажа, че нашите са с класа по-напред. Само парите са проблем. С общи усилия ще преодолеем тези проблеми. Трагично е. Нямаме платформа, организираме състезания по летища, а това не е подходящо място.

Кристалина Стефанова спечели второ място в годишното класиране на надпреварата. Въпреки че това е нейната първа състезателна година, Кристалина и синият й Нисан S13 с V8 двигател, покориха пистите в Северната ни съседка. Кристалина е на четвърто място в Queen of Europe, а Красимир на второ в PRO класа.

Източник: Черно море

 
<
Budnavarna