Начало » Политика » Официално: Правителството “Борисов 2” подаде оставка

Официално: Правителството “Борисов 2” подаде оставка

Какви са вариантите?

Министър-председателят Бойко Борисов внесе в Народното събрание оставката на ръководеното от него правителство.

В писмото си до народните представители премиерът заявява, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната.

Оставката бе подадена след като премиерът нееднократно заяви, че партията му ще се оттегли от властта при поражение на президентските избори. Часове след края на изборния ден, донесъл победа за кандидата Румен Радев, подкрепен от БСП, Борисов обяви, че връща мандата. Това стана факт в първия работен ден на Парламента.

По конституция президентът Росен Плевналиев трябва отново да предложи мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство. Снощи Бойко Борисов обяви, че партията му ще откаже да състави нов кабинет. Нежелание да управлява изрази от името на БСП и лидерът на червените Корнелия Нинова. Те ще получат шанс за съставяне на правителство след отказа на ГЕРБ.  Президентът има право да предостави мандат и на трета политическа сила след като двете най-големи партии в Народното събрание откажат. Едва след изчерпването и на тази възможност той може да назначи Служебен кабинет.

Росен Плевналиев обаче не може да разпусне Народното събрание и респективно да насрочи нови избори тъй като остават по-малко от 3 месеца до края на мандата му. Това може да стори новоизбраният Румен Радев след 21 януари. Тогава той има право и да състави нов Служебен кабинет. По закон изборите трябва да са 3 месеца след указа на президента за насрочването им или най-вероятно – през април.

Източник: Варнаутре

 
<
Budnavarna