Начало » Общност » Деветокласник беше осъден във Варна за кражба на телефон от негов познат

Деветокласник беше осъден във Варна за кражба на телефон от негов познат

По силата на постигнато в съдебна зала споразумение, Районен съд – Варна наложи наказание „пробация“ на непълнолетен ученик за обсебване. За извършеното от непълнолетния Х. Х. на 13 септември миналата година противозаконно присвояване на мобилен телефон, той бе осъден за срок от 6 месеца да изпълнява съвкупност от пробационни мерки. При периодичност два пъти седмично той следва да се явява на задължителна регистрация по настоящ адрес и да провежда срещи с пробационни служители. Освен това, също за 6-месечен период, ще изпълнява мярката „Включване в програми за обществено въздействие: Умения за мислене“, съобщиха от пресцентъра на Варненския Районен съд.

На 12-ти срещу 13-септември м.г. подсъдимият бил в дискотека на крайбрежната алея, като на няколко пъти искал от свой познат тийнейджър да му услужи временно с мобилния си апарат, за да влиза във фейсбук. След като за пореден път същата вечер получил чуждия телефон, подсъдимият излязъл извън заведението и повече не се върнал.  Той решил да се разпореди с телефона (на стойност около 350 лв.) като го даде на друг младеж в залог, че ще му върне дължима парична сума. Впоследствие непълнолетният не издължил нито паричния заем, нито върнал телефона на пострадалия. По-късно, след неуспешни опити на потърпевшия да си възстанови владението над телефона, бил подаден сигнал в полицията.

Подсъдимият ученик е с чисто съдебно минало. Към момента на сключване на споразумението причинените от деянието имуществени щети са възстановени на пострадалото, също непълнолетно, момче. Съдебният акт е окончателен.

 
<
Budnavarna