Начало » Общност » Нови Сад е носител на титлата Европейска младежка столица 2019 г.

Нови Сад е носител на титлата Европейска младежка столица 2019 г.

Варна бе домакин тази вечер на церемонията за обявяване на носителя на титлата “Европейска младежка столица 2019 г.”. Над 3000 души изпълниха зала „Конгресна“ на ДКС. Радвам се, че залата е изпълнена с толкова много младежка енергия, каза кметът на Варна Иван Портних в своето приветствие към участниците и им пожела успех.
За титлата се бориха  Манчестър – Великобритания, Амиен – Франция, Нови Сад – Сърбия, Перуджа – Италия, и Дери Страбан – Северна Ирландия, а с приза се окичи Нови Сад.

Събитието, организирано съвместно от Община Варна и Европейския младежки форум бе част от програмата на Генералната асамблея на Европейската младежка столица – ежегодна инициатива, която съществува от 2009 г., а неин организатор е Европейският младежки форум.

Целта на инициативата е да стимулира развитието на подкрепяща за младите хора среда и да подпомогне пълноценното им участие в изграждането на политики и вземането на решения на местно и национално ниво.

Представители от всички страни, участници във форума се събраха на дебат, чиято тема беше „Ценностите на хилядолетието“ и бяха част от незабравимото събитие. Европейска младежка столица вече се превръща в движение, което завладява все повече младежи, близо 10 години след присъждането на първата титла.

Официалната церемония бе придружена от богата танцово-музикална програма.

Варна ще бъде Европейска младежка столица за 2017 г. Основният фокус на кандидатурата, с която градът спечели отличието, е насърчаване на участието на младите хора в обществения живот чрез развитие на социални иновации.

 

 

 

 

 

 

 

Източник: Черно море

 
<
Budnavarna