Начало » Общност » Общината: Варна е готова за зимата

Общината: Варна е готова за зимата

Община Варна е в готова да посрещне зимна обстановка. До края на ноември трябва да бъдат сключени договори по райони с фирмите, които ще отговарят за зимното поддържане на пътищата. Вече има сключено рамково споразумение с 4 изпълнители-„Хидрострой“, „Инжстройинженеринг“, „ЗМБГ“ и „Инфра експерт“. Текат тръжни процедури, с които ще се определи разпределението им по райони. Това заяви зам.-кметът по инженерната инфраструктура Христо Иванов.

“Водени са разговори с всяка от фирмите. Те имат необходимата техника, материали, ресурс и GPS-системи, за да обезпечат поддръжането на пътните артерии.“, каза още Иванов. Той допълни, че от тази нощ за състоянието на Аспарухов мост ще следят дежурни екипи. Съоръжението ще бъде обработвано срещу заледяване при нужда. Зам.-кметът призна, че през изминалата нощ е възникнал проблем заради ниските температури и именно заради това се взимат мерки.

От администрацията посочиха, че всички училища и детски градини са в пълна готовност да изкарат студените месеци. Парните им и отоплителни инсталации са напълно изправни. На места се е наложила подмяна на части. Ремонти са извършени в 8 школа. В пет училища е направена топло- и хидроизолация. Препоръчано е да се осигурят допълнителни средства за отопление в случаи, че възникне проблем с централната система.

Социалните заведения във Варна също са подготвени за зимния сезон. Домашният социален патронаж разполага със запас от хранителни продукти. Обслужва 550 потребители и 485 души, които ползват обществената трапезария. Приютът на ул. „Петко Стайнов“ в момента е запълнен и на практика 50-те му места са заети. Според инструкциите обаче могат да бъдат приемани и хора над капацитета, увериха от администрацията.

В готовност да посрещнат зимния сезон са и болниците, както и яслите. В детските заведения са осигурени резервни хранителни продукти.

Автобусите от градския транспорт разполагат с необходимите материали като луга, пясък, течност за чистачки, акумулатори за справяне с ниските температури. В изправност са и отоплителните системи на превозните средства.

 
<
Budnavarna