Начало » Общност » Огромни надписи „Погледни“ се появиха по варненските кръстовища

Огромни надписи „Погледни“ се появиха по варненските кръстовища

Огромни надписи „Погледни“ и стрелки, сочещи наляво или надясно според движението на автомобилите, се появиха върху пешеходните пътеки по оживените кръстовища във Варна, видя репортер на Varna24.bg.
Работниците, които поставяха надписите увериха, че такива ще има по всички възлови места в града, за да бъде заострено вниманието на пешеходците, които всекидневно стават жертва на пътни инциденти. Първите подобни надписи „Погледни наляво“ и „Погледни надясно“ бяха поставени до Икономическия университет във Варна. Идеята е на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.

Неотдавна на десет рискови кръстовища във Варна бяха поставени и фигури на деца в цял ръст, за да държат нащрек водачите на автомобили.

Припомняме отново и препоръките на КАТ Варна към пешеходците за безопасно предвижване на пътя:

Не бързайте да пресичате! Избирайте осветени участъци от пътя! Изчаквайте автомобилите, които приближават да преминат първи – водачите на автомобили забелязват пешеходците значително по-късно.

Бъдете търпеливи на спирките на масовия градски транспорт! Не подхождайте към автобуса или тролейбуса преди да е спрял! Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус! При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса!

Избягвайте да се движите по пътното платно! Ако все пак се налага, трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток или на банкета, ако има такъв!

Пазете се при намалена видимост! Пазете се от застигащи Ви автомобили! Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.

Бъдете предпазливи при хлъзгава настилка! Не започвайте пресичане на заледено или заснежено пътно платно! Помнете, че движението през заледен и заснежен участък е значително по-бавно и за пешеходци и за автомобили, а спирачният път на превозното средство е удължен.

Създайте си добри условия за наблюдение на пътната обстановка и възприемане на останалите участници в движението! Бъдете нащрек! Дебелите връхни дрехи Ви правят по-бавни и трудно подвижни, ограничава възможностите Ви.

Станете видими за останалите участници в движението по пътищата! Снабдете се със светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям.

 
<
Budnavarna