Начало » Общност » Култовата сграда на ДНФ ще блесне с ново лице до дни

Култовата сграда на ДНФ ще блесне с ново лице до дни

Retro_Muzei

Приключи първият етап от ремонта на култовата сграда на ДНФ в центъра на Варна, съобщи за Varna24.bg областния управител Стоян Пасев.

Обновени са фасадите и част от вътрешния интериор. Стойноста на реставрацията е 750 000 лв., като работата трябваше да приключи за 56 дни, но се просрочи в рамките на допустимото, уточни областния управител.

„Оказа се, че половината фасада не е била захваната както трябва и се е наложило възстановяване на колоните . Идната седмица сградата ще бъде открита. Ремонта ще продължи вътре в сградата през следващата година. Заделени са още около 300 000 лв. за довършването. Финансирането се осигурява от Минисетрство на отбраната“, каза Стоян Пасев.

Retro_Muzei
Ремонтът на емблематичната за града сграда на Военномороския клуб в сърцето на Варна започна на 17 юли.
Укрепването и бе планирано още миналата година, но заради бавните процедури се отложи.

Военноморския клуб е открит официално на 31 декември 1899г. Той е построен в ренесансов стил и е една от най-забележителните сгради в морския град.Строителството на този значим културен център на военните офицери започва през 1897 година. Архитект е инженер – майор Тодор Бояджиев, дипломирал се в гр. Торино, Италия. Предприемач е свищовецът Стефан Иванов. Импозантната сграда е довършена в края на 1899г. и на 31 декември същата година се открива официално с провеждане на първия офицерски новогодишен бал, с които варненските управници, богаташи и интелектуалци посрещат новия ХХ век.

Постепенно баловете стават традиция. Пищна елха, край която свири оркестър украсяват голямата танцувална зала. Елегантни дами и кавалери пристигат с файтони и за първи път показват пред елитното общество блестящите си тоалети, изписани най-често от Париж, Виена, Букурещ.

Военноморския клуб бързо заема своето място в живота на града и се превръща в културно-просветно средище на офицерите от Варненския гарнизон. На първия етаж се помещават канцеларията на Комендантството, столова за офицерите, аптека, сладкарница, магазин. Вторият етаж се състои от библиотека, голям и малък танцувални салони. На третия етаж и тавана са хотелските стаи.

След 9 септември 1944 година клубът е преименуван в Дом на Народната войска с негов пръв началник капитан Димитър Бахнев.

През 1951 година той получава името Дом Народен флот, поради преобладаващите части от Военноморския флот. Това наименование се оказва най-подходящо и като такъв Домът става много популярен. В този период началник е капитан Яко Изидов Яков.

През есента на 1980г. до 23 февруари 1983 година сградата на Военноморския клуб е реконструирана и разширена. Главен проектант е архитект Невена Терзийска, главен конструктор Христо Христов. Изгражда се нова част към Дома, свързана стилово със старата. Строителството е изпълнено от под. 38540 с командир полк. Андреев. От пролетта на 1992 година Дом Hароден флот е преименуван във Военноморски клуб. 110 години Bоенноморският клуб е притегателен център за млади и стари, един от най-големите информационни и културни центрове на Българската армия.

Военноморският клуб разполага с киносалон с 320 места, концертна зала със 120 места, заседателна зала, конферентна зала, лекционни зали, библиотека и хотел.

Budnavarna

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *