Начало » Общност » Превръщат тоталитарен паметник във Варна в център за изкуства?

Превръщат тоталитарен паметник във Варна в център за изкуства?

Паметникът на българо-съветската дружба във Варна може да бъде превърнат в център за изкуства. Това ще се случи, ако бъде спечелен проект, с който се търси финансиране по програмата „Хоризонт 2020” с бюджет от 2 млн. евро.

Останалите кандидати за финансиране са градовете Солун и Нюрнберг, заяви Биляна Раева, която е официален представител на община Варна в Брюксел и член на Борда на сдружението, което реализира програмата за Европейска младежка столица‘ 2017, пише „Монитор“.

Ако проектът бъде реализиран, той ще стане част от инфраструктурата на Варна за домакинството. Амбициите на организаторите са в града бъдат изградени също Скейт парк и Инкубатор за бизнес идеи. Във варненския квартал „Аспарухово” пък ще бъде създаден Черноморски младежки център, в който ще се обучават младежки лидери. „Фокусът на домакинството ни ще бъде върху социалните иновации и предприемачество. Искаме да бъдем припознати като място за създаване на успешен бизнес”, коментира Раева. Тя добави, че през следващата година във Варна ще има и много мащабни културни и спортни събития. Бюджетът за домакинството на Варна е близо 5 млн. евро.

От тях 43 % са осигурени от Община Варна, а останалата част от сумата трябва да дойдат от спечелени проекти, от спонсори, както и от приходи от различни младежки събития. Раева даде за пример азербайджанския град Ганджа, който е тазгодишната Европейска младежка столица. За домакинството там отговаряли 4 министри, а бюджетът за изграждане на младежка инфраструктура – 10 млн. Евро, плюс 1,5 млн. евро за младежки проекти.

 

 
<
Budnavarna