Начало » Общност » Цирковата площадка може да се превърне в нов жилищен комплекс

Цирковата площадка може да се превърне в нов жилищен комплекс

Държавата стартира процедурата по прехвърлянето на т.нар. Циркова площадка на Община Варна, съобщи за Varna24.bg областния управител Стоян Пасев.

„Това е площ от 28 декара на Цирковата площадка плюс 16 декара парк, собственост на Министерство на правосъдието, непосредствено зад затвора. Идеята на Общината е по подобие на имота с бившите военни поделения във „Владиславово“, и тук да бъде изграден жилищен комплекс.
Една от идеите преди време беше на това място да бъде построена Съдебна палата, след като отпадна варианта тя да бъде изградена на Централния пазар. Според Общият устройствен план на Варна на този терен е предвидено застрояване за общесвено обслужване с високи коефициенти. Това по груби изчисления прави около 150 000 кв.м. застроена площ. Улицата е дадена за разширение и затова 3 декара ще бъдат отнети за това, като площта ще остане 25 декара.“, обясни областния управител.
Преди години на Цирковата площадка, която се използваше и за учебен автополигон, беше изграден търговски комплекс, собственост на затвора. Днес той е изключително занемарен, голяма част от дървените къщички са разрушени, изгорели и изтърбушени. В някой от тях все още се развива търговска дейност. Голяма част от терена се използва за безплатен паркинг.
 
<
Budnavarna