Начало » Общност » Медсестра във варненска ясла към дете: Млъквай, ла*нарка мръсна! Ще ти оскубя косата, говедо с говедо!

Медсестра във варненска ясла към дете: Млъквай, ла*нарка мръсна! Ще ти оскубя косата, говедо с говедо!

Илюстративна снимка

Варненката Кремена Гинкова е майка на дете, посещаващо яслена група в ДГ „Морска звездица“ в квартал „Младост“. Тя се е усъмнила в грубо и неприемливо отношение към децата и на 25-ти октомври изпраща дъщеря си със записващо устройство в играчката, за да разбере какво се случва в градината. Записът потресе всички. Ето какво разказа тя самата:

“ Ще Ви споделя нещо, което се случи последните два дни, защото мисля, че всички родители трябва да знаят …
Дъщеря ми посещава яслена група при ДГ“Морска звездица“ във Варна, от 04.10.2016г.

Започна да се буди нощем и плаче часове наред, да не описвам ходенето до самата ясла. Първоначално го отдадох на периода на адаптация, но състоянието и се влоши. Всеки ден питах сестрите от яслата как е, какво става, споделих им проблема. Казаха ми че там е спокойна, че всичко е наред и сигурно това и поведение не е заради яслата. Бях чувала оплаквания от други родители, че децата са системно наказвани и „пошляпвани“. Затова реших, че трябва да разбера какво се случва в яслената група.
ПОТРЕСЕНА СЪМ!

Цитирам едната сестра:
„Млъквай, зимане такова! Затваряй устата!“
„Тихо, не ме карай да те пердаша!“
„Докато не млъкнеш няма да спра да те тупам по устата!“
„Да не съм чула приказка да казваш, лайнарка мръсна!“
„Ще ти оскубя косата да знаеш“
„Говедо мръсно с говедо“
„Свинчуга мръсна“

Това е извадка от приспиването на едно от децата, което плаче и я изнервя, след което се чува как го бие… Такава е обстановката по време на обедния сън на децата.

Смятам, че всички имаме право да знаем, какво се случва с децата ни! Не мисля, че нещата трябва да останат така и тези изроди да продължават да разбиват психиката на децата ни! В конкретния ден, тази агресия е насочена към дете от групата на дъщеря ми, и не моето дете е битото, но какво ли се е случвало предните дни и с чие дете?!

Още на 28.11.2016г. уведомихме Директорката на детската градина, която веднага се свърза с Община Варна и от днес въпросната сестра не е на работа. Изключително бърза реакция, за което благодаря от сърце! Но според мен проблема е на цялото общество.

Обществена тайна е лошото отношението на голяма част от персонала на детските градини и ясли, но до кога?! Не може да продължава така, та нали именно нашите децата са бъдещето на България!“, коментира Кремена Гинкова.

Свързахме се с директорката на детска градина „Морска звездица“ Драгомира Македонска, която обясни за „Петел“, че в яслените групи работят медицински сестри, които не градината, а Общината назначава.

„Пряк работодател им е дирекция „Здравеопазване“, тъй като децата са мънички и законът предвижда те се гледат от медицински сестри, заедно с помощник-възпитатели. На мен ми беше предоставен записът и реагирахме възможно най-бързо като подадохме сигнал към Общината“, заяви Македонска.

Оказва се, че преди две седмици е имало писмена жалба до Общината срещу въпросната медицинска сестра и тя е била дисциплинарно наказана. Именно това е предизвикало съмнения у родителите.

„Тогава случаят не беше свързан с агресия, ставаше въпрос за оплакване от родители, че детето им се връща неколкократно от детската ясла, защото било болно. Детенцето е било с астма, а не с вирусна инфекция и не трябва да бъде дискриминирано. След като ми предоставиха 20-минутния запис веднага се свързах с Общината. На сестрата й беше наложено дисциплинарно уволнение и от вторник тя не е на работа. Записът беше с лошо качество, но се чуват думите, бой обаче е нямало. Другата медицинска сестра е била в стаята и също твърди, че деца не са били бити“, разясни още Драгомира Македонска.

Тя обясни, че по принцип в група има по две медицински сестри и двама помощник-възпитатели. В този момент, обаче, помощник-възпитателите са излезли в обедна почивка и сестрите са останали сами с децата.

„Аз самата също ходя по цял ден на обиколки по групите, но ви е ясно, че в мое присъствие те няма да направят това“, допълни още Македонска.

Едва ли уволнението на въпросната сестра ще направи родителите по-спокойни. Това, което могат да направят в случая, е да наблюдават добре децата си, като при най-малкото съмнение да сигнализират директора на учебното заведение или Общината.

 
<
Budnavarna