Начало » Общност » Центърът на Варна грейна с обновената сграда на ДНФ

Центърът на Варна грейна с обновената сграда на ДНФ

Центърът на Варна грейна с обновената сграда на ДНФ, видя репортер на Varna24.bg.

Огражденията и платнищата са вече свалени и архитектурното бижу краси сърцето на морския град. Работници довършват ремонта вътре в сградата.

Както вече Varna24.bg информира това е първият етап от ремонта на култовата сграда.
Обновени са фасадите и част от вътрешния интериор. Стойноста на реставрацията е 750 000 лв.

„Оказа се, че половината фасада не е била захваната както трябва и се е наложило възстановяване на колоните. Ремонтът ще продължи вътре в сградата през следващата година. Заделени са още около 300 000 лв. за довършването. Финансирането се осигурява от Минисетрство на отбраната“, обясни областният управител Стоян Пасев.

Ремонтът на емблематичната за града сграда на Военномороския клуб в сърцето на Варна започна на 17 юли.

Военноморския клуб е открит официално на 31 декември 1899г. Той е построен в ренесансов стил и е една от най-забележителните сгради в морския град.

Строителството на този значим културен център на военните офицери започва през 1897 година. Архитект е инженер – майор Тодор Бояджиев, дипломирал се в гр. Торино, Италия. Предприемач е свищовецът Стефан Иванов. Импозантната сграда е довършена в края на 1899г. и на 31 декември същата година се открива официално с провеждане на първия офицерски новогодишен бал, с които варненските управници, богаташи и интелектуалци посрещат новия ХХ век.

Постепенно баловете стават традиция. Пищна елха, край която свири оркестър украсяват голямата танцувална зала. Елегантни дами и кавалери пристигат с файтони и за първи път показват пред елитното общество блестящите си тоалети, изписани най-често от Париж, Виена, Букурещ.

Военноморския клуб бързо заема своето място в живота на града и се превръща в културно-просветно средище на офицерите от Варненския гарнизон. На първия етаж се помещават канцеларията на Комендантството, столова за офицерите, аптека, сладкарница, магазин. Вторият етаж се състои от библиотека, голям и малък танцувални салони. На третия етаж и тавана са хотелските стаи.

След 9 септември 1944 година клубът е преименуван в Дом на Народната войска с негов пръв началник капитан Димитър Бахнев.

През 1951 година той получава името Дом Народен флот, поради преобладаващите части от Военноморския флот. Това наименование се оказва най-подходящо и като такъв Домът става много популярен. В този период началник е капитан Яко Изидов Яков.

През есента на 1980г. до 23 февруари 1983 година сградата на Военноморския клуб е реконструирана и разширена. Главен проектант е архитект Невена Терзийска, главен конструктор Христо Христов. Изгражда се нова част към Дома, свързана стилово със старата. Строителството е изпълнено от под. 38540 с командир полк. Андреев. От пролетта на 1992 година Дом Hароден флот е преименуван във Военноморски клуб. 110 години Bоенноморският клуб е притегателен център за млади и стари, един от най-големите информационни и културни центрове на Българската армия.

Военноморският клуб разполага с киносалон с 320 места, концертна зала със 120 места, заседателна зала, конферентна зала, лекционни зали, библиотека и хотел.

 
<
Budnavarna