Начало » Общност » Сняг се сипе над Варна

Сняг се сипе над Варна

Сняг заваля обилно над Варна.
От Община Варна наскоро заявиха, че са в готовност да посрещнат предизвикателствата на зимата.
Зам.-кметът Христо Иванов обяви, че вече са избрани четирите нови фирми, които ще имат грижата за поддържането на Варна през зимата.

Според Иванов фирмите имат техника, ресурси, база, хора и материали за първоначална реакция при нужда.

Стана ясно, че вече са дадени наставления за почистването на Аспарухов мост, след като в последните два дни той замръзва и това стана причина за множество катастрофи и задръствания.

От общинската дирекция „Образование“ съобщиха, че всички детски градини и училища са запасени с нужните горива, както и с алтернативни източници на отопление, в случай на нужда. В някои детски градини още през лятото се наложило да бъдат подменяни помпи и котли, в 8 училища са извършени частични ремонти по парната инсталация.

От общинската социална дирекция увериха, че също имат готовност за изненадите на зимата. Подсигурени са в запас хранителни продукти и консерви за три дни за 550 човека от социалния патронаж и за 475 човека, изхранвани от обществената трапезария.

Стана ясно, че общинския приют, където сега са настанени 50 човека, има готовност да приеме още известен брой хора в нужда. Центровете за настаняване от семеен тип също били запасени с гориво и храна.

От здравната общинска дерекция декларираха, че здравните звена, ДКЦ-тата и яслите са получили инструкции за зимната подготовка. Предоставен е график за извозването на болните на хемодиализа в двете големи болници на Варна. В МБАЛ „Св. Анна“ броят им е 57, а в МАБЛ „Св. Марина“ около 100 пациента.

В 12-те ясли на територията на общината също са осигурени алтерантивни източници на отопление.

Шефът на фирма „Градски транспорт“ Злати Златев увери, че градския превозвач също е готов за зимата с достатъчни количества антифриз, пясък, луга, морска сол и спирт. Подсигурени са резервни акумулатори за автобусите. При нужда, т.е. при закъсал автобус, фирмата имала готовност да подсигури аварийни звена. Във всички автобуси още от октомври парното работи, увери Златев. Той обаче сподели, че возилата са стари и това често създава проблеми.

Според синоптиците днес ще има значителна облачност, която по-късно следобед ще започне да намалява. Ще духа слаб, по крайбрежието до умерен вятър от запад-северозапад.
Максимални температури от 1 до 6 , за Варна 3 градуса. Вълнение на морето 1-2, по южното Черноморие и в открито море 2- 3 бала. Температура на морската вода около 10 градуса. Изгрев на Слънцето за Варна в 7 часа 19 минути, залез – в 16 часа и 36 минути. Продължителност на деня – 9 часа и 17 минути.
 
<
Budnavarna