Начало » Общност » ФБР обвини варненец за големи банкови измами в Пенсилвания с една от най-хитрите схеми за пране на пари

ФБР обвини варненец за големи банкови измами в Пенсилвания с една от най-хитрите схеми за пране на пари

Федерални прокурори от западна Пенсилвания повдигнаха обвинения срещу 44-годишният Красимир Николов от Варна за банкови измами. Според прокуратурата в щата българинът се е добирал до личната информация на жертвите си като им изпращал вируси онлайн, съобщи Блиц.

Добре усъвършенствания malware давал пълен достъп до цялата информация на заразения компютър, а от там Николов се добирал и до банковите сметки на потърпевшите. Американските власти твърдят, че българинът е първият арестуван от международната мрежа за кибер престъпления „Avalanche“, съобщава bg-voice.com.

Николов е заловен още в началото на месец септември тази година в България. Обвинителният акт срещу него е внесен на 4-ти октомври. Варненецът е екстрадиран в САЩ в събота вечерта.

Според обвинителния акт, Николов се е сдобивал с банковите сметки на жертвите си като им изпращал GozNym malware infection, компютърен вирус, който прилича на фактура. Обикновено той се появявал като прикачен файл в имейли изпратени до собствениците на бизнеси. Веднъж отворен подобен файл дава достъп до цялата информация на компютъра на собственика. Властите казват, че вируса е използван в цяла Америка, а сред потърпевшите са заводът за бутилиране Nort-Lock Inc. и производителят на машинни части Carnegie Bolt-Maker, от чиято банкова сметка в PNC bank, Николов се опитал да прехвърли 387 500 долара в банкова сметка регистрирана в България. Друг потърпевш бизнес, според разследването, е Protech Asphalt Maintenance. Прокуратурата твърди, че Николов е направил няколко опита да прехвърли сумата от 243 000 долара от сметката на компанията във First National Bank.

На 5-ти декември ФБР успешно извършва добре планирана международна акция за свалянето на мащабната мрежа от сървъри, която поддържала повече от 25 от най-вредните компютърни вируси в целия свят. Арестувани са общо 5-ма души, които се намират зад решетките в 5 европейски държави. Властите казват, че Красимир Николов обаче е първият идентифициран като част от кибер мрежата още през в края на лятото. Според федералните власти “Avalanche” се грижила и за няколко от най-хитрите схеми за пране на пари. По информация на ФБР мрежата съществува от 2010-та година и е засегнала повече от 500 хиляди компютъра по целия свят. Няколко от жертвите на кибер престъпната мрежа са бизнеси в западната част на Пенсилвания, както и местна държавна администрация. Това е и причината разследването да започне именно в Пенсилвания.

Красимир Николов остава във федерален арест. Първото изслушване по неговото задържане е насрочено за 19-ти декември. Обвиненията срещу българина са за конспирация, банкови измами и кражба на лична информация с цел финансови злоупотреби.

 
<
Budnavarna