Начало » Общини » Какво е общото между Хитрино и Провадия

Какво е общото между Хитрино и Провадия

Седем души загинаха, а над 20 са ранени при взрив на влакова композиция от цистерни с пропан-бутан в шуменското село Хитрино.

Трагедията се случи на 10 декември рано сутринта около 05,30 ч., когато композиция превозваща 12 вагона тротилен и 4 вагона пропан-бутан, е дерайлирала, съобщиха от националната компания „Железопътна инфраструктура“. По първоначални данни експлозията е предизвикана от последните два вагона, които са закачили далекопровода на гарата.

Мощният взрив и последвалият пожар са унищожили цялата инфраструктура около мястото на инцидента. Разрушени са къщи по три улици около жп линията. Трагедията е толкова голяма, тъй като железопътната линия минава през цялото село.

2-small

Ето това е общото между Хитрино и Провадия – разположението на железопътната линия спрямо населеното място. И в двете населени места ЖП – линията минава по цялото им протеже, като напрактика ги разделя на две.

Железопътната линия в Провадия винаги е притеснявала жителите, поради необезопасеността й и пешеходното преминаване на двойната жп – линия. По време на избори се дискутира направата на надлез по средата на града.

3-small

„Като отремонтираме подлезите идеята е да сложим наблизо и камери до всеки подлез” обещава преди ремонта на 4 подлеза кмета на Провадия Филчо Филев.

През 2014г. медии алармират за притесненията на провадийски жител Драгомир Димитров –   Железопътна линия пропада, влакът може да мине през нечия спалня. „При преминаване на влак, релсите се огъват и то значително. От двете страни на линията, която минава през целия град, има къщи и блокове. Линията и къщите са разделени само от една улица от двете страни.” Според него, пътният участък се нуждае от ремонт, за да не дерайлира някой влак.

4-small

Досега не е известно да е правен опит, след 2014г., от страна на местната администрация да повдигне въпроса за надеждността и сигурността на жп пътя пред националната компания „Железопътна инфраструктура“. Или кмета като представляващ гражданите на общината /или администрацията му/ да направи опит най – малко да бъде намалена скоростта на преминаващите влакове през населеното място. Провадийци са свидетели през годините на множество инциденти с пешеходци.

Но един инцидент в населеното място Провадия, с мащаби наполовина на Хитрино, би бил пагубен за града. Хитрино не е единичен случай. През 2013г. има инцидент край варненското с. Езерово с две жп цистерни с пропан-бутан. Едната се запалва, а по – късно другата се взривя, 12 души са ранени при експлозията. Ударната вълна потрошава стъклата на къщите в селото. Преди това теч на пропан-бутан има и на гара Синдел, там теча е спрян навреме.

Превантивните мерки и алармирането към отговорните институции са задължение на представителите на местната власт. Призива да бъде осигурена сигурността на жп линията пресичаща града, е към провадийските управници.

Източник; Проватон

 
<
Budnavarna