Начало » Общност » Уникална ситуация в Общинския съвет във Варна! Три пъти беше обявена минута мълчание

Уникална ситуация в Общинския съвет във Варна! Три пъти беше обявена минута мълчание

Варннеските общински съветници на три пъти запазиха минута мълчание по различни поводи в началото на заседанието си.  Първото предложение дойде от общинския съветник от десницата Григор Григоров. Поводът беше годишнината от първото заседание на Народния съд след 9 септември 1944 година. С този жест общинските съветници във Варна почетоха загиналите в лагерите на смъртта по време на тоталитаризма.

Малко по-късно обаче председателят на БСП – Варна Борислав Гуцанов припомни друга годишнина, тази от смъртта на шестте ястребинчета в хода на операция срещу партизани през 1943 г. Те са разстреляни на тази дата, заедно с още 12 човека от Ястребино. Членовете на местния парламент и присъстващите на сесията граждани без колебание отново запазиха мълчание за минута.
Веднага след това Димитър Карбов от НФСБ поиска за трети път поиска минута мълчание, този път в памет на големия български ветроходец кап. Георги Георгиев, който на тази дата приключва своето плаване с яхтата „Кор Кароли”  и става първия българин,  обиколил света с яхта.  Неговото постижение е рекорд, който остава повече от 10 години в книгата на „Гинес”.  На свой ред, земеделецът Христо Атанасов предложи минута мълчание за загиналите в трагедията в Хитрино. Той даде идея просто съветниците да сведат глави за трети път, а не поотделно за двата повода.


Янко Станев от СДС предложи работата на сесията просто да продължи, като  обясни, че първият повод е бил най-важен, защото досега не е бил почитан.  Националистът Костатин Костадинов пък отбеляза, че няма логика рекордът на кап. Георгиев да се отбелязва с минута мълчание. След изказване на Марица Гърдева от ГЕРБ, съветниците все пак  почетатаха загиналите в Хитрино, като за трети път запазиха минута мълчание.

Източник: Петел

 
<
Budnavarna