Начало » Общност » Искат настаняването на бездомници в бившето военно поделения във „Владиславово“

Искат настаняването на бездомници в бившето военно поделения във „Владиславово“

Бездомници да бъдат настанени в бившето поделение на строителни войски във „Владиславово“ и поделението на ул. „Радост“ 1, след като държавата подари на Варна двата имота, предложи варненка по време на заседанието на местния парламент, предаде репортер на Varna24.bg.

Според дамата във Варна имало много хора без покрив над главата си, а общинският приют не можел да побере хората без дом. Затова според нея местната администрация можело да направи козметичен ремонт на съществуващата база на двете поделения и да приюти там несретниците.
Подобни са намеренията на Община Варна, но не точно под тази форма, съобщи неотдавна за Varna24.bg областния управител Стоян Пасев.
Нов жилищен комплекс трябва да бъде изграден на мястото на старото военно подоление до магазин „Алати“ във Владиславово, като реално процедурата може да стартира през лятото на 2017 г.“, каза областният управител.Само една от постройките, останали в наследство, ще бъде запазена, тъй като има нужните показатели. Всички останали ще бъдат сринати до земята и на тяхно място ще бъдат построени нови жилищни кооперации. Много е вероятно предвид огромната площ, там да изникне нова детска градина и обслужващ търговски комплекс, допълни Пасев.

„Държавата прехвърли на Варна бившите военни поделения, разположени върху 54 декара в местност „Планова“. Разговаряхме доста с военния министър в оставка Николай Ненчев, тъй като поделението първоначално беше обявено за продан. Цената, на която беше заприходено в баланса на министерството на отбраната беше 13,5 млн.лв. Тя се оказа непосилна за инвеститорите. Цената беше завишена заради наличието на няколко сгради на груб строеж. Впоследствие се оказа, че те са негодни за довършване в този си вид. По-ниската, триетажна постройка, може да влезе в употреба веднага, тъй като там според конструктивното становище, което излезе, сградата става за довършване. Останалите сгради на по 5-6 етажа според експертизата са негодни и трябва да бъдат съборени“, обясни областния управител.

За настоящия имот бившето Министерство на отбраната още при предни правителства е изготвило на идейна фаза проект за жилищно строителство. Проектът е минал няколко съгласовки, но така и не е издадено разрешение за строеж. Общата жилищна площ на обекта е 16 000 кв.м, което е приблизително за коооперация със 7 входа.

„Идеята е, тъй като Жилфонд е изчерпан, а има много нуждаещи се бездомни варненци, да се построят жилища за обезщетение на общината с ведомствени апартаменти. Процедурата приключи и общината беше въведена във владение. Вече местната администрация може да борави с парцела по начин, по който намери за добре. Важен е и фактът, че всички поделения, които общината получи, са с изгредан инфраструктура, т.е. с прекарани ток, вода, канализация, което е голям плюс, тъй като няма да се инвестира в тази насока“, допълни Стоян Пасев.

Тепърва местната управа ще реши как точно ще бъде организирана процедурата по изграждането на новия комплекс. Според областния управител има няколко варианта. Първия е публично-частно партньорство, втория е терена да бъде разбит на парцели и по отделно да се мисли за всеки от тях, а третият със собствени средства или с пари по европесйки програми, общината сама да изгради новото жилищно строителство.

Предвид настоящата политическа ситуация Стоян Пасев уточни: „Проблемът е дотолкова, че временното правителство и служебният кабинет не може да управлява европейските средства. Това ще отложи нещата с около пет месеца. Три до провеждането на парламентарните избори и формиране на ново правителство и още поне два докато новото правителство се стикова и се задейства. Това на практика означава, че през лятото на 2017 г. Варна може да започне изграждането на нов жилищен комплекс на мястото на старите казарми във „Владиславово“. Така или иначе европейските програми са отворени и Община Варна може да започне да проектира“, допълни областния управител.

 
<
Budnavarna