Начало » Общност » Експерти увериха: Морето във Варна няма да замръзне

Експерти увериха: Морето във Варна няма да замръзне

Месеците декември и януари са най-студените за последните 15 години, каза за „Труд“ шефът на Националния институт по Метеорология и Хидрология -клон Варна Иван Иванов.
Поне с 2-3 градуса са по-ниски от средномесечните температури тези през Голям сечко т.г. , но може да се окаже разликата и по-голяма, защото е прехвърлена едва първата десетодневка. Според краткосрочните прогнози до края на месеца не се очаква затопляне, ще остане студено, ще преминават средиземноморски циклони през страната, ще има превалявания и силен вятър.

Според Европейските центрове за сезонни прогнози големи отклонения от средномесечните температури за предстоящите месеци февруари и март, не се очакват . Морето няма как за замръзне, защото градусите са положителни. За да замръзне морската вода, температурата й трябва да падне по-минус 1 градус. А и силното вълнение пречи на обледяването на морето. Тези дни лед хвана само по крайбрежието на Варненското езеро.

За последните 100 години морето по Североизточното крайбрежие е замръзвало 3 пъти – през 1929, 1942 и 1954 година. А за най-продължителната и студена варненска зима се смята тази през 1929 г.

 
<
Budnavarna