Начало » Общност » Природозащитници: Хората в приюта за кучета работят здраво, условията са ужасни!

Природозащитници: Хората в приюта за кучета работят здраво, условията са ужасни!

Десетина варненци, сред които и двегодишно момиченце, се събраха днес пред сградата на Община Варна, за да изразят недоволството си от условията в приюта за безстопанствени кучета в с. Каменар, предаде репортер на Varna24.bg.

Упреците на природозащитниците не бяха насочени към персонала в кучкарника, а към базата и условията, в които работят служителите и в които се отглеждат четириногите бездомници.

„Зимата отново изненада приюта…. Въпреки усилията на доброволци и служители, кучетата бедстват! Време е да кажем стига!“, се посочваше в съобщението за протеста, публикуван на страницата на Фейсбук групата „Зоополиция-Варна“.

Според членове на групата, във всички клетки на кучкарника има сняг, а животните студуват. Заради ниските температури се налага на животните да се сипва вода по няколко пъти на ден.

„Искането за по-добри условия не е наша приумица. Има изисквания на Агенцията по безопасност на храните, има наредба 41 на МЗХ, в която е описано как трябва да изглежда един приют. Не трябва ад има открити клетки, има изисквания относно амбулаторията и дори относно оградите. Не говорим за затваряне на приюта, а за хуманно отглеждане и отношение към животните. Според нас хуманно отношение има, но условия за хуманно отглеждане-няма!“, заяви Николай Добрев от Сдружение „Зоозащита“.

Той сподели, че при посещението си миналия петък в приюта е видял, че обстановката там е много тежка, както и в цялото село Каменар.

„Имаше преспи от по 4-5 метра. Имаше снегонавявания навсякъде в селото и в приюта и вътре в клетките също имаше сняг, защото така са направени халетата. Не говорим за това, че някой не си е свършил работата и затова е влязал снега в клетките, а затова, че някой не е предприел достатъчно мерки да бъдат затворени халетата и да бъдат създадени условия. Според мен персоналът на приюта тази година полага неистови усилия, но това е базата, която им е предоставена. Аз самият бях свидетел как хората от персонала също няма къде да се стоплят след като ринат два часа сняг. Горе спира тока и водата и ситуацията беше ужасна“, допълни Николай Добрев.

„Метеорологичните условия баха влошени в петък по обяд. От 13 часа всички служители, които трябваше да бъдат на работа бяха на разклона за Каменар и заедно с тежката механизирана техника към 17.30 успяхме да пробием пътя до центъра на селото и след това и до приюта. Животните не са оставяни без надзор, има служител и през нощта. С нас имаше и доброволци, които се грижат за животните и могат да потвърдят, че направихме всичко възможно да положим грижи за животните.

Животните се хранят два пъти на ден, а самите кучета имат телесна температура по-висока от човешката до 39 градуса и всяко едно животно, което е нахранено и напоено може да издържи при екстремни условия. Когато през двата дни нямаше електричество и вода на територията на цялото населено място, в общинския приют бяха подготвени големи варели с по 200 литра вода, която беше поддържана разтопена и на животните беше осигурена питейна вода и храна. В петъчния ден имахме над половин тон храна. На този етап няма починали животни. Те се обгрижват от двама ветиринарни лекари и от служителите в приюта, сподели Николай Няголов, управител на кучкарника.

Той допълни, че приютът е лицензиран като такъв и в бюджета за 2017 г. има заложени 50 000 лв. за ремонт. Тези средства ще бъдат изразходвани за затваряне на трето и четвърто хале от двете страни, защото през изминалата година били заложени средства само за покриването на семверната част на халетата и това допринесло положително за грижите около животните.

 
<
Budnavarna