Начало » Общност » Отчитат драстичен ръст на болните от грип и ОРЗ

Отчитат драстичен ръст на болните от грип и ОРЗ

Драстичен ръст на болните от грип и ОРЗ отчитат във Варна. Само за изминалите четири дни са регистрирани 434 пациенти. Те са с над сто повече спрямо цялата минала седмица.

Към момента заболеваемостта в морската столица е 129 на 10 хил. души при средна за страната 154 на 10 хил. души. Това каза шефката на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция д-р Янка Драганова.

По думите на специалиста броят на болните най-вероятно ще продължи да расте. Най-много са пациентите във възрастовата група 5-14 години. Броят им е над средния за страната. На този етап няма данни за сериозни случаи на усложнения сред болните. Отчитат се основно пациенти с бронхити и пневмонии.

Според данните за заболеваемостта за цялата седмица, които ще станат ясни в понеделник, ще се прецени дали да бъдат въведени допълнителни профилактични мерки на първо време.

Съвсем скоро трябва да станат ясни и резултатите от 35 изпратени проби от случаи на грип до лабораторията в София. Това ще покаже точно кои щамове циркулират в района.

За момента няма училища във Варна, които да са стигнали 30% отсъстващи ученици по болест.

 
<
Budnavarna