Начало » Общност » Ръст в сделките и бум на строителство на жилища във Варна през 2018 година

Ръст в сделките и бум на строителство на жилища във Варна през 2018 година

снимка: Будна Варна

От началото на 2018 година във Варна се отчита ръст в сделките с имоти и увеличение в броя на издадените разрешителни за строеж.

Това съобщи Добромир Ганев от Управителния съвет на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

Според експерта за първото тримесечие на годината цифрите за Варна показват доста сериозна динамика в продажбите на имоти и разкриването на нови строителни обекти. С около 11 процента е увеличението в броя на сделките спрямо същия период на миналата година. При новите разрешения за строеж също има сериозен ръст. Те са с около 20 % повече като разгърната застроена площ. По отношение на започнатото ново строителство също има 15 % скок, каза още Ганев.

По думите му, в момента ноовото строителство е предпочитано от купувачите. Най-желани са проектите, които са стартирали през последните 2-3 години, защото те са с най-доближаващи се характеристики до изискванията на клиентите. Сградите са с много добри функционалности и добър дизайн, с висококачествени материали, а нвеститорите се стремят да бъдат в крак с изискванията на купувачите, каза Добромир Ганев.

Той посочи, че апартаментите с една или две спални са най-търсените.

По думите му млади семейства, които купуват жилище за пръв предпочитат по-малките апартаменти, а тези, които вече имат повече от едно дете се насочват към малко по-голям имот, поне с две спални, две бани и две тоалетни. Брокерите на недвижими имоти отчитат търсене в почти всички райони на града.

„Хората имат различни бюджети, има търсене и в по-отдалечените квартали от централната част, тъй като те са много добре уредени като социална инфраструктура“, обобщи експертът.

 
<
Budnavarna