Начало » Общност » 67 късометражни филма в селекцията на кинофестивала „Карантината“ в „Аспарухово“

67 късометражни филма в селекцията на кинофестивала „Карантината“ в „Аспарухово“

Четвъртото издание на Международен кинофестивал „Карантината” ще се проведе от 10 до 14 юли на плажа пред едноименното рибарско селище Карантината в кв. Аспарухово във Варна, научи BudnaVarna.bg.

В пет фестивални вечери зрителите ще видят 67 късометражни филма в жанровете: игрален, документален, анимация, експериментално кино. Селекцията е направена сред повече от 3500 филма от 118 страни. За поредна година „Карантината” дава път на млади кинотворци от цял свят, много от които ще направят своя дебют на фестивалната сцена във Варна. Тази година ще бъдат показани филми от Малта, Сингапур, Мексико, Южна Корея, Иран, Малайзия, Бразилия, Исландия както и кинопродукции от традиционно силно представените държави Испания, Франция и Италия. В програмата са и два български филма.

Откриването на фестивала е на 10 юли (вторник) от 21 часа с документалния филм „The Last Fisherman” от Великобритания. И тази година ще се спази традицията фестивалът да се открие с филм на екологична тема, разглеждаща проблеми сходни с тези на рибарско селище “Карантината”.

Преди 4 години международният кинофестивал „Карантината” беше създаден с мисията да опази рибарското селище в кв. Аспарухово, такова каквото е и да го превърне в сцена за култура и изкуство. „Карантината” се организира и провежда изцяло и само на доброволни начала. Няма входни такси и не се продават билети. Той е част от интернационалната фестивална общност Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE) и е носител на EFFE Label 2017-2018, който се присъжда на фестивали, придържащи се към високо художествено качество и имат значително влияние на местно, национално и международно ниво. Организатор на събитието е Школа „Дедал“ Варна.

 
<
Budnavarna