Начало » Общност » 1 година затвор за чиновник от Агенцията за държавни вземания

1 година затвор за чиновник от Агенцията за държавни вземания

Публичен изпълнител от Агенцията за държавни вземания с осъдителна присъда за престъпление по служба при повторно разглеждане на делото от Апелативния съд във Варна, съобщават за BudnaVarna.bg.

Според магистратите подсъдимият е нанесъл вреда за близо 500 000 лева за държавата. Той получи наказание 1 година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. По този начин съдът отмени оправдателната присъда, постановена по-рано от Варненския окръжен съд.

Според съдебно-счетоводната експертиза останали неплатени лихви в размер на 498 728 лева за здравноосигурителни вноски, за допълнително пенсионно осигуряване и данък общ доход. Това станало чрез извършени ръчни корекции в компютърната система на Агенцията за държавни вземания. Достъп до системата имали само потребители с имена и пароли, какъвто е бил и подсъдимият. Само в негово отсъствие поради болест или отпуск е можело някой друг да ползва потребителското име и парола. По това време обаче Н.Н. е бил на работа. Само от 28 до 29 юли 2008 год. той е въвел в системата 10 ръчни обработвания. С тях намалявал задълженията на „Евро дринкс“ АД към държавата, без реално да има постъпили за това суми. На 1 август 2008 г. той прекратил изпълнителното дело, въпреки реално непогасените задължения на дружеството за лихви около половин милион лева, с манипулирано отразяване в деловодната система. Подсъдимият действал с цел да набави облага за дружеството-длъжник, нарушавайки своите служебни задълженията.

 
<
Budnavarna