Начало » Общност » Във Варна помогнаха на 30 ромски семейства в риск

Във Варна помогнаха на 30 ромски семейства в риск

Експерти работиха със семейства, останали без покрив след бедствието в „Аспарухово“, научи BudnaVarna.bg.

С проблема, който освен, че е частен, е и обществен, тъй като държавният бюджет се грижи за изоставените, се бяха заели експерти, медиатори и доброволци от социална асоциация „Св. Андрей“, сдружение „Съучастие“ и фондация „Либенау“. Те приключиха двегодишен проект, финансиран от Германия. Проектът е насочен към интеграция в обществото на 30 семейства от Варна и околните села, които имат жилищни проблеми. Част от тези семейства бяха засегнати от наводнението в кв .„Аспарухово“ и принудителното събаряне на къщите в кв. „Максуда“.

Прилагайки мобилен подход за интегрирана подкрепа на семействата, екип от медиатори, социални работници, психолози, педагози и доброволци работиха за преодоляване на жилищните проблеми и свързаните с тях кризи във тези 30 фамилии. Навременната социална, педагогическа и психологическа подкрепа позволи на хората да живеят пълноценно, осигурявайки необходимите грижи за своите деца, както и за своите възрастни членове с хронични заболявания и увреждания.

Двете сдружения ще продължат да работят за интегрирана подкрепа на семействата, за да бъде прекъсната спиралата на бедността, водеща до рисково поведение на няколко поредни поколения.

 
<
Budnavarna