Начало » Общност » Няма замърсяване на плажа в „Аспарухово“

Няма замърсяване на плажа в „Аспарухово“

Няма замърсяване на плажа в „Аспарухово“, установиха две проверки, научи BudnaVarna.bg.

Припомняме, че след подаден сигнал за фекалии на морския плаж „Аспарухово“, варненските екоспециалисти направиха незабавни проверки. Установено беше, че отпадъчните води от новопостроено заведение се пречистват в локално пречиствателно съоръжение за отпадъчни води, след което се ползват за поливане на палми в саксии. Огледът на морските води не показа наличие на фекалии и специфична за битово-фекално замърсяване миризма. Не е установено и повърхностно заустване на отпадъчни води в морето.

След повторна съвместна проверка на 9 юли, извършена от експерти на РИОСВ и Басейновата дирекция във Варна, не е констатирано замърсяване на морските води.

Съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, изграждането на временни обекти и функционирането им е изцяло от компетенциите на общинските власти, които са уведомени за случая.

От началото на летния туристически сезон са извършени 24 съвместни проверки от експерти на РИОСВ и Басейнова дирекция „Черноморски район“ на обекти, потенциални замърсители на Черно море и разположени в близост до зоните с води за къпане.

 
<
Budnavarna