Начало » Общност » Можем ли да опазим градската околна среда на Варна, питат младите варненци

Можем ли да опазим градската околна среда на Варна, питат младите варненци

Във Варна стартира проект „Младите и кварталът“ за въвличане на местните общности в опазването, поддържането и развитието на околната среда там, където живеят, съобщиха организаторите за BudnaVarna.bg.

Проектът ще се реализира в карето на пазара за цветя на бул. „Чаталджа“.

Целта на проекта е да въвлече младежите от район Чаталджа във философията на споделянето в градска среда и да ги ангажира с развитието на собствения квартал – споделянето на общо пространство, ресурси, среда, отговорност, време, идеи, интереси и дейности.

Проектът ще има два основни вида дейности, които да ангажират младите в желаната посока – от една страна, идейни срещи за анализ, планиране и разработване на идеи за кварталната среда, нейното опазване и развитие, включително и организиране на квартално събитие, а от друга – тематични дискусии, прожекции на филми и практични работилници за опазване на околната среда в градски пространства, които ще изграждат в младежите екологични умения за опазване на кварталната среда. Всички тези дейности ще събират участниците заедно, за да ги учат практически на културата на споделяне чрез знания, умения и идеи.

Първото събитие по проекта е на 14 август и ще бъде среща дискусия на тема “Битовата химия – до колко е вредна за нас и дома ни и можем ли да си произведем домашна и безвредна“.

В края на проекта младежите ще генерират серия от идеи за намеса в градската среда на техния квартал с цел неговото опазване и облагородяване, чрез популяризиране културата на споделяне – на пространства, идеи и дейности.

Популярността на инициативите, които се фокусират върху прилагането на различни начини за споделяне, расте все повече сред младите хора в градовете. Младежите се учат да споделят своето време, ресурси, умения, страсти и интереси. Споделени работни места, комунални градини, споделени парцели, гаражни разпродажби, битпазари, кооперативи, градски споделени колелета и споделени обеди със съседите, всичко това потвърждава факта, че споделянето е разрастваща се икономика и култура, но и реалност, която пасва по естествен начин на природата на младите, поради нуждата да правят нещо заедно.

„Младите и кварталът“ се фокусира върху промяна на отношението на младежите в район Чаталджа към собствения им квартал и живота в него, като им създаде усещането за идентичност, собственост и ангажираност към кварталната среда – както към опазването ѝ, така и към нейното развитие и създаване на съвместно съжителство.

Можете да се запознаете с подробна програма на събитията по проекта тук.

 
<
Budnavarna