Начало » Общност » Над 15 чужди фирми търсят служители на трудова борса

Над 15 чужди фирми търсят служители на трудова борса

снимка: Будна Варна

Над 15 чужди фирми от различни сфери търсят служители на Международната трудова борса „Европейски ден на труда” във Варна, която се провежда на днешния 10-ти октомври.

В Двореца на културата и спорта до 17.00 часа търсещите работа ще имат възможност да се срещнат с местни работодатели от региона на Варна, както и с представители на фирми от Великобритания, Франция, Словения, Словакия, Хърватска, Холандия, Дания, Ирландия, Германия, Австрия, Полша, Румъния и Чехия. Първите въпроси към фирмите бяха отправени от посетителите още преди официалното откриване в 09.30 часа.

„Много търсен партньор сме, защото предлагаме доста добри условия за провеждане на такива мероприятия. За чуждестранните колеги има ефект това, че си намират добри кадри. Ефект за страната ни е това, че нашите кадри, излизайки на работа в чужбина трупат един опит. Той е безценен и връщайки се в страната ни могат да прилагат успешно.“, коментира шефът на Регионална служба по заетостта Божидар Михайлов.

Свободните позиции, обявени от работодателите, са в сферите на туризма, ресторантьорството, металургията, строителството, IT сектора, инженерството, месопреработвателната индустрия, автомобилостроенето, земеделието и други.

Всички оферти за работа са публикувани на националния EURES сайт www.eures.bg в рубриката „Работни места”.

По време на борсата търсещите работа могат да се срещнат и с представители на EURES мрежата, член на която е Агенцията по заетостта. Експертите ще предоставят информация за свободните работни места, заявени чрез националните и обществените служби по заетостта в страните – членки на EURES, условията за живот и работа в страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, както и съдействие за кандидатстване за работа.

На място заинтересованите от конкретни оферти лица следва да представят автобиография, препоръки от предишни работодатели, диплома за завършено образование и сертификати за придобита квалификация. Ако търсят работа в други европейски страни, от тях се изисква да владеят чужди езици, а подготвените документи за кандидатстване да са на английски, немски или друг език в зависимост от офертата.

„Националният трудов пазар е най-важното и ние правим всичко възможно заедно с европейските работодатели наравно да са и нашите български работодатели. Стремим се да направим възможно кадрите в България да си останат у нас и да работим заедно с тях. EURES мрежата е възможност за работещите в чужбина българи да получават информация за свободните работни места в България, да се възползват и да се завърнат да приложат опит.“, каза Кремена Калчева от Главна дирекция „Услуги по заетостта“.

източник: Морето.нет

 
<
Budnavarna