Начало » Аврен » Празничен звън на църковни камбани огласи сто и петдесет годишнината на храма в село Аврен

Празничен звън на църковни камбани огласи сто и петдесет годишнината на храма в село Аврен

На 14 октомври, когато православната църква почита Света Великомъченица Параскева – Петка, жители и гости на село Аврен изпълниха храма, за да са част от празничното богослужение.
С тържествена Света Литургия, отслужена лично от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, бе отбелязан сто и петдесет годишния юбилей на храма „Света Великомъченица Параскева – Петка” с. Аврен.
Както повелява традицията тържествен камбанен звън възвести пристигането на Негово Високопреосвещенство. Пред храма той бе посрещнат от служители на Община Аврен, а децата на Аврен облечени в народни носии подариха с цветя високия гост.
В празничното богослужението се включиха архимандрит Серафим /Геновски/ от манастира „Свети Мина”, град София, иконом Стефан Ханджийски – председател на църковното настоятелство при храма-домакин, протойерей Стефан Георгиев, свещеник Марин Тодоров и митрополитския дякон Любомир Георгиев.
Сред официалните гости на празника бяха кметът на община Аврен г-н Емануил Манолов, зам.–кметовете г-н Боян Георгиев и г-жа Живка Костадинова.
В проповедта си митрополит Йоан припомни за житието и битието на преподобна Параскева-Петка от нейното раждане до упокоението и в Епиват. Той допълни, че Света Петка е почитана не само като закрилница на женското монашество, но и въобще на монашеството. Не трябва да се забравят всички послужили отци и строители, дарители на този храм.
Негово Високопреосвещенство благодари на г-н Манолов и изрази признателност за съпричастността и помощта на общинската управа за църквата и пожела успешно служение в името на народа, както и пожела на всички миряни, дошли да се поклонят в храма здраве, сили и вяра, и да пазят
това което са им завещали дедите ни и да го предадат на идните поколения.
След празничното богослужение бе отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве на всички дошли да се поклонят.
По повод юбилея на храма поздрав към присъстващите поднесоха участниците от мъжката фолклорна група при читалище „Хр.Смирненски“ село Здравец.
Издигнат в далечната 1868 г. храмът има своята интересна и трудна история, записана в летописната книга от свещеници и от думите на жители на селото, оставили трайни следи със своя борчески дух, за да го има днес този сто и петдесет годишен храм.
След преодоляване на много пречки и катаклизми на 14.10.1885 г. храмът е осветен от Варненски и Преславски митрополит Симеон. От тогава до днес Петковден става храмов празник и в продължение на години се провежда и празник на селото.
В църквата и до днес се съхранява Евангелие от 1868 г.. Храмът притежава също така и една уникална снимка на Васил Левски, запазена от свещеник Захарий Липчев. В скромна рамка, макар и на вестникарска хартия е записано: „Единственият действителен портрет на дякон Игнатий – Васил Левски. Портретът е предаден от Пловдския митрополит Максим.”
През 1968 година във връзка със стогодишния юбилей е направен ремонт. Измазани са храмът и камбанарията, изградена е нова ограда на църковния двор, направен е калдъръм от балчишки плочи, оформени с градинки и цветя.
През април 2013 г. с финансовата помощ на Общината са извършени неотложни ремонтни работи, като е подновена електроинсталацията, извършена е замазка и боядисване на вътрешните стени в храма, поставена е старата дървения /стълбище, парапет, облицовки/, реставриран е иконостасът.
И днес храмът продължава да се обновява, за да посреща и служи на миряните от Аврен.
 
<
Budnavarna