Начало » Общност » „Зелен двор“ ще помага на деца да тръгнат с желание на градина и ясла във Варна

„Зелен двор“ ще помага на деца да тръгнат с желание на градина и ясла във Варна

Център за ранна социализация и превенция на деца 0 – 3 години, наречен „Зелен морски двор“, ще заработи във Варна от началото на декември. Мястото се намира в сградата на „Морско казино“ и e готово да посрещне първите малчугани и техните родители в началото на последния месец от годината. Посещенията на центъра ще стават два пъти седмично- в следобедните часове на вторниците и в сряда преди обяд. Заниманията ще бъдат напълно безплатни, а времетраенето ще бъде по усмотрение на родителите.

Целта на уютния кът е да се превърне в едно преходно пространство между семейството и обществото, както и детското заведение. Идеята е децата да имат по-плавно включване в посещенията на детска градина или ясла.

„Зеленият двор“ не е забавачница или увеселителен парти център. На това място за прекарване на свободното време, родителят, който придружава детето, си почива, среща се с други родители, а децата имат възможност да комуникират с връстници и възрастни. Целият процес протича в присъствието на специалисти като психолози, педагози и логопеди.

„Всеки път тези специалисти ще са различни. Те няма предварително да бъдат обявявани и афиширани в това пространство. Хората ще знаят, че винаги ще има някой, който ще може да ги консултира. Работейки, общувайки по нов начин и в нова среда, излизайки от семействата си и попадайки в това преходно пространство, децата ще показват нови знания, умения и интереси. Родителите ще ги виждат по един нов начин, различен от домашната среда. Това пространство е преходно. То е между семейството и обществото, детското заведение. Присъстващия специалист със своята компетентност ще има възможността да преценява какво може, знае и съответно не знае и не умее детето.“, обясни д-р Екатерина Вълчева от катедрата по „Хигиена и епидемиология“ към Факултета по обществено здравеопазване на МУ-Варна. Структурата е основният инициатор на проекта, в чието реализиране участват и експерти от Софийския университет.

На този етап няма определен брой деца, който може да поеме центърът дневно. Не са нужни и предварителни записвания. Посещенията са напълно безплатни. Всеки може да остави дарение от левче или два в кутия за целта. Няма да се събират данни на родители и деца, както и да се води регистър.

„Зеленият двор“ във Варна е вторият в страната. Първият е разкрит в София през 2015 година.

Тази практика съществува от 70-те години насам. Въвежда я педиатърът и психиатър Франсоаз Долто. Тя създава „Зелената къща“ („Зеленият двор“) за първи път в Париж като място за прием, игра, почивка на най-малките. Пространство служи за социализация и плавен преход към самостоятелност, към детската градина или рехабилитацията.

За Долто центровете са свързващото звено между семейството, дома и социума. Това са места, където детето е с другите деца и възрастни. Днес във Франция съществуват повече от 800 зелени къщи, финансирани от общинските власти.

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева