Начало » Общност » Транспортната комисия пак ще гледа искане за по-скъпи таксита във Варна

Транспортната комисия пак ще гледа искане за по-скъпи таксита във Варна

На поредно заседание, в което ще се гледа предложение за по-виско минимални таксиметрови тарифи, се събира транспортната комисия към местния парламент, научи Moreto.net. Предложението на независимия транспортен синдикат „Авто 94“ за вдигане на цените ще се гледа на 27-ми от 11.00 часа.

До внасянето на ново искане за увеличение се стигна след протест на таксиметровите водачи в средата на месеца. Преди това настояването им за увеличение на минималната тарифа срещна неуспех на заседание на транспортната комисия.

Синдикатът мотивира предложението си с инфлацията, увеличените разходи, влошената инфраструктура и отлива на шофьори. Искането е минималната дневна тарифа да стане 0.95 лева за километър пробег, а нощната- 1.09 лева.

„Смисълът от въвеждането на минимална тарифа е да предпази таксиметровите шофьори от нелоялна конкуренция чрез въвеждане на дъмпингови цени от страна на някои от участниците на пазара. В момента цените са точно такива, наложени от господстващото положение на централите. Изборът, който трябва да направите дали да има таксиметров превоз на достъпна цена или труднодостъпен таксиметров превоз на ниска цена.“, се посочва в писмото на „Авто 94“.

Настояват още за изграждане на таксиметрови стоянки, кът за отдих и поставяне на химически тоалетни.

Посочват, че си запазват правото на стачни и протестни действия при неудовлетворяване на исканията им.

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева