Начало » Общност » Ето как върви изграждането на стадион „Варна“ (снимки)

Ето как върви изграждането на стадион „Варна“ (снимки)

Как върви строежът на стадион „Варна“ показват снимки от птичи поглед, направени с дрона „Морско око“. Снимките са съвсем актуални. Направени са на 25 ноември.

Преди месец представителят на Общински съвет в дружеството „Спортен комплекс Варна“ Димитър Карбов каза, че 2/3 от дейностите по строежа на съоръжението са завършени. Работата върви към финализиране на проекта. Кога ще бъде напълно изпълнена техническата част зависело от това дали са осигурени нужните средства. Дружеството „Спортен комплекс Варна“ прави нужното, за да набави необходимите финанси, категоричен бе тогава Карбов.

Съветникът коментира, че в никакъв случаи няма да се спазят първоначално обявените срокове, защото всичко зависи от това дали са осигурени нужните средства. Допълни, че чисто технически е напълно възможно строежът да приключи до края на 2019-та.

В дружеството „Спортен комплекс Варна“ Община Варна притежава 35%. Останалите акции са собственост на „Химимпорт“ АД.

Историята на проекта за строеж на стадиона

„Спортен комплекс Варна“ е създаден през 2005 година с идеята стадион „Варна“ да се реновира и поддържа, а „Химимпорт“ да поеме финансирането на футболен клуб „Черно море“. Община Варна влиза в акционерното дружество с апортна вноска от 12.1 млн. лева, които представляват земя с площ от 154 000 кв.м. Срещу това участие Община Варна получава 35% в акционерното дружество. „Химимпорт“ се включва с 22 млн. лева, което е 65% от дяловете на дружеството.

По първоначални изчисления за ремонт на съществуващото съоръжение са необходими 15-17 млн. лева. Впоследствие се взима решение за вдигане на изцяло нов стадион. Първата копка е направена през 2007 година. Малко по-късно старото съоръжение е разрушено. Започва проектиране. Начертана е идеята за стадион с 32 хил. места и инвестиция от 200 млн. евро. Започват дейности по подготовка на терена. Първият обявен срок за завършване е до 2009 година. След това е удължен до 2011 година. Междувременно обаче започва световната икономическа криза, което налага промяна в плановете.

Проектът за стадиона е готов през 2010 година. Изпълнението обаче се спира предвид кризата и започва да се търси вариант за преработка с цел намаляване на стойността на необходимите инвестиции. Окончателните технически и работни проекти са готови през 2014 година. Предвижда се капацитет от 22 хил. седящи места. Стойността е 70 млн. лева. Включен е и 3-етажен подземен паркинг за 1500 коли.

снимки: Морско око

източник: Морето.нет

 
<
Budnavarna