Начало » Общност » Още 9 трошки във Варна в списъка за репатриране, разчистването улиците от стари автомобили продължава

Още 9 трошки във Варна в списъка за репатриране, разчистването улиците от стари автомобили продължава

Поредни 9 излезли от употреба превозни средства, които са изоставени на общински места предимно в „Левски“ и „Възраждане“, са набелязани за репатриране от „Общински паркинги и синя зона“.
На возилата са поставени стикери-предписание, а собствениците са уведомени, че имат 14-дневен срок, в който да се погрижат да преместят МПС-то си от общинското място, което заема, в частен имот. Ако притежателят намери място за колата в друг имот, които също е общинска или държавна собственост, изпълнението на предписанието не спира.

При неспазване на посочения срок превозното средство се премества принудително с „паяк“ на паркинга за излезли от употреба МПС, намиращ се под Аспарухов мост. Сумата за възстановяване на разходите, направени по преместване на превозното средство и за отговорно пазене е за сметка на собственика. Максималният престой на този паркинг е 3 месеца, след което колата се предава за разкомплектоване от лицензиран оператор.

Акцията по поставяне на подобни предупреждения започна през ноември 2017-та. Практиката до момента показва, че дават резултат и в повечето случаи притежателите на возилата сами ги преместват от общинските места.

В началото на 2018-та стана ясно, че по улиците на Варна има над 1000 изоставени автомобила. За разчистването им обаче е нужно време заради тежката процедура.

Серия стъпки се преминават, за да се стигне до репатриране. МПС-то трябва да не е минавало технически преглед повече от 2 години. Изпраща се писмо до собствениците, които трябва да декларират дали автомобилът ще влиза в движение или ще го съхраняват в частен имот. Автомобилът може да се предаде и за скрап. След декларираното действие се извършва втора проверка. Преди самото репатриране се залепя стикер-предписание, че колата ще бъде репатрирана до 14 дни.

Собственикът дължи между 22 и 27 лева, ако си вземе колата в 3-месечен срок.

Сигнали за излезли от употреба МПС могат да се подават на signali@varna.bg; op_parkingi@abv.bg или на телефон 052/820-921.

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева