Начало » Общност » Започват проверки по рибните борси във Варна за Никулден

Започват проверки по рибните борси във Варна за Никулден

Областната дирекция по безопасност на храните във Варна започва проверки по рибните борси за Никулден. Извънредни проверки на обекти за производство и продажба на риба и рибни продукти са разпоредени от Българската агенция по безопасност на храните в цялата страна за периода от 3 до 7 декември.

Тематичните проверки за Никулден са свързани с по-интензивното предлагане и търсене на храни за празника и ще се проведат съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите. Инспекторите ще проверяват водоеми за развъждане на жива риба, обекти за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро и дребно, пазари и борси, както и заведения за обществено хранене. При проверките инспекторите ще следят за наличие на системи за управление безопасността на храните, сградов фонд и оборудване, съответствие с изискванията за етикетиране, срокове на годност и температура на съхранение.

От Областната дирекция по безопасност на храните във Варна припомнят, че при закупуване на прясна риба потребителите трябва да следят повърхността, по която трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо. От дирекцията призовават гражданите да купуват риба и рибни продукти единствено от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева