Начало » Общност » Във Варна грипът ни връхлита в края на януари

Във Варна грипът ни връхлита в края на януари

Пик на грипните заболявания се очаква в края на януари и началото на февруари. Това съобщи д-р Илиян Тодоров от клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

 

Първите случаи на грип – при майка и дете в София и при пациент от Силистра, са вече доказани. За епидемия обаче е твърде рано да се говори, бе категоричен д-р Тодоров. Той уточни, че в момента циркилурат острите респираторни заболявания. Неговият съвет е преценката дали става дума за грип или обикновена настинка да се прави задължително от специалист.

Препоръките са да се избягват затворени обществени места, тъй като там заразяването става най-лесно. Това важи особено за рисковите групи, сред които попадат хората със затлъстяване, тези над 65 г., децата под 2 г., подрастващите на лечение с аспирин, бременните, хроничноболните и други.

Грипът е опасен, защото може да порази дихателната, сърдечна-съдовата и централната нервна системи, опорно-двигателния апарат и да предизвика смърт.

За разлика от настинката той започва винаги остро с обща интоксикация на организма, загуба на апетит, втрисане, диария, болки в очите, висока температура и суха кашлица. Ефикасно лечение може да се предприеме през първите 48 часа. Затова е важно да се потърси медицинска помощ точно в този период.

Най-характерният симптом за настинката е течащият нос(ринит). Освен това при нея засегнатият може да върши обичайните си задължения за деня.

За профилактика има 2 вида мерки. Неспецифичните включват всичко онова, знаем от миналото –лук, чесън, червено вино, туршии, сурови ядки и много други, които съдържат антиоксиданти. Сред специфичните най-важни са ваксините, които са много ефикасни и намаляват значително риска от усложнения. Освен това с тях заболяването се изкарва по-леко. За съжаление за имунизация вече е късно, каза още д-р Тодоров.

По данни на ЕС ваксиналното покритие в общността е спаднало неколкократно през последните години. Основната причина не е в недостига на ваксини, а в нежеланието да се използват, добави инфекционистът.

Източник: chernomore.bg

 
<
Петя Митева